ep presidente de saudi aramco yasir al-rumayyan
-/Saudi Press Agency/dpa

Saudi Aramco, la major petroliera del món, va obtenir un benefici de gairebé 50.000 milions de dòlars el 2020, un any que el conseller delegat, Amin Nasser, ha descrit com "sense precedents i difícil".

En anunciar els resultats de tot el 2020 -durant el qual els mercats mundials del petroli es van desplomar perquè la pandèmia de coronavirus va afectar la demanda-, Nasser ha comunicat que el benefici net va ser de 49.000 milions de dòlars, "un dels majors beneficis de qualsevol empresa pública a nivell mundial".

Nasser ha afegit que la companyia "va mostrar una forta resistència financera durant un dels períodes més difícils per a la indústria, durant el qual els ingressos es van veure afectats per la disminució dels preus del cru i els volums venuts, i l'afebliment dels marges de refinament i productes químics".

El 2019, abans que els preus del petroli es desplomessin i els membres de l'aliança OPEP+, incloent-hi Aràbia Saudita, en retallessin la producció en resposta a la caiguda de la demanda, Aramco va obtenir uns ingressos nets de 88.200 milions de dòlars.

Malgrat la caiguda dels beneficis, Aramco ha complert la promesa que va fer en el moment de la seva sortida a borsa de pagar 75.000 milions de dòlars en dividends als accionistes. Nasser ha declarat a Arab News que Aramco té previst mantenir els dividends en aquest nivell i que no hi ha plans d'augment, com havien especulat alguns analistes.

"Hem declarat 75.000 milions de dòlars i aquesta és la nostra planificació per a enguany, i no hi ha intenció aquest any de declarar cap dividend addicional més enllà dels 75.000 milions. Aquests sempre són avaluats pel consell d'administració i estan subjectes a l'aprovació d'aquest", va dir.

Gairebé tot l'enorme pagament de dividend -el major de qualsevol empresa que cotitzi en borsa- es destinarà al govern de l'Aràbia Saudita.

L'empresa estatal afirma que el consum d'energia està millorant en algunes regions, incloent-hi el seu principal mercat d'Àsia, i prediu que el consum mundial tornarà gairebé als nivells anteriors al virus al final de 2021.

Noticias relacionadas

contador