• El major descens, del 4,5%, es va produir a DIA, encara que segueix sent la companyia més castigada
  • Els baixistes passen del 3% de Bankia, que ja és el setè valor amb major agregat de posicions curtes
cbjoseignaciogoirigolzarri

Al contrari que els moviments lleus de la borsa, els baixistes han tingut una activitat intensa durant les dues últimes setmanes. Els ‘hedge funds’ han variat les seves vendes en curt en 45 companyies cotitzades, amb importants modificacions en les apostes contra Técnicas Reunidas, Almirall i DIA.

En concret, els 'curts' han incrementat les seves inversions a la baixa en 19 empreses cotitzades i les han reduït en altres 26, segons els registres actualitzats aquest dilluns per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que recull les sumes de les posicions curtes en cada empresa que superen el 0,2% del capital.

La companyia en la qual més han augmentat la pressió és Técnicas Reunidas, on han passat de l'11,1% fins al 12,92% del capital. És a dir, un increment de l'1,82% del capital que es produeix en el període en el qual va presentar resultats, amb un benefici que es va mantenir pràcticament pla en 67 milions d'euros durant el primer semestre. Les accions cauen un 12% des que 'es va confessar' el 28 de juliol i un 24% l'any.

Un moviment gairebé de la mateixa intensitat que es produeix en Almirall. Els baixistes han posat la mira en el grup farmacèutic i, en les dues últimes setmanes, van augmentar la seva posició en 1,73% del capital fins a aconseguir un agregat del 2,74%, amb Marshall Wace com l'únic fons que supera el 0,5%, en aconseguir l'1,2%. El creixement de les posicions curtes s'ha produït gairebé en exclusiva en l'últim mes, ja que fins al 10 de juliol suposaven únicament el 0,28% de l'empresa. El grup farmacèutic va dur a terme un 'profit warning' pel seu negoci als Estats Units, i s'enfonsa un 46% en 2017.

Bankia és un altre valor al qual han apuntat els 'curts'. El banc s'ha convertit en el setè grup cotitzat de la borsa espanyola amb major presència dels baixistes, que aconsegueixen el 3,64% del capital, un 0,69% de l'entitat més que dues setmanes anteriors. Tres 'hedge funds' són els que motiven aquest augment: Viking Global, AQR Capital i Marshall Wace. L'escalada s'ha produït especialment des que es va confirmar la fusió amb Banc Mare Nostrum (BMN).

Per sobre del 0,5% del capital també estan els augments en Mediaset i Ence, on els baixistes acumulen un 1,87% i un 1,01% respectivament. També és important l'increment en Pescanova, d'un 0,42% del capital fins al 0,64%. Mentre que en Indra i en Sacyr el moviment a l'alça suposa el 0,25% de les accions, aconseguint el 2,98% de la signatura d'enginyeria i consultoria i el 4,11% en la constructora. Així mateix, hi ha una escalada dels 'curts' en Merlin, Acerinox, Xarxa Elèctrica, Exentis, Amper, Solaria, Cellnex, Aena, Saeta Yield, Ercros i Enagás.

TANCAMENT DE CURTS A DIA

Encara que el moviment més intens dels baixistes es va produir a la baixa. El tancament de 'curts' en DIA, després de l'entrada al capital del multimilionari rus Mikhail Fridman, va reduir la inversió a la baixa en un 4,49% de l'empresa fins al 20%. La cadena de supermercats segueix sent el valor més pressionat pels 'hedge funds', encara que el percentatge és el més baix des d'abril.

El regulador publica els agregats de posicions curtes superiors al 0,2%. En quatre valors, els 'curts' han disminuït la pressió per sota d'aquest llindar: Axiare (des del 0,71%), Siemens Gamesa (0,29%, dues setmanes abans), ACS (des del 0,28%) i Sniace (des del 0,26% anterior). Així mateix, una vegada acabada l'ampliació de capital del Santander, els baixistes han disminuït l'aposta des del 0,46% fins al 0,29% del capital. També baixen en Grifols, Colonial, BBVA, Viscofan, Amadeus, Quabit, Ebre Foods, Atresmedia, OHL, Sabadell, Mapfre, Hispània, Dur Felguera, Euskaltel, San José, NH, Abertis, Talgo i Telepizza.

Noticias relacionadas

contador