• OHL, Técnicas i Sacyr són les tres companyies en les quals més han pujat les seves apostes contra el valor
  • Gas Natural, Merlin i Cellnex són les empreses en què més redueixen la pressió
emilio saracho juntaaccionistas
Emilio Saracho, president de PopularArchivo Bolsamanía

Els baixistes, inversors que inverteixen contra l'evolució d'un actiu, han mogut fitxa en gran part de les empreses cotitzades de la borsa espanyola. Els fons de cobertura han incrementat la seva posició curta en un total de 22 valors i les han reduït en altres 24, segons les estadístiques actualitzades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d'aquest dilluns, amb data del 26 de maig.

  • 0,32€
  • 0,00%

Dia

  • 0,01€
  • -1,56%
  • 0,35€
  • 4,48%
  • 7,52€
  • 1,42%

Durant les dues setmanes anteriors, OHL va ser el valor més assetjat, en augmentar l'agregat de posicions curtes des del 7,1% fins al 8,13%, consolidant-se així com la cinquena empresa cotitzada del parquet madrileny en què hi ha major pressió per part dels baixistes (a prop de Cellnex, que n’és la quarta), encapçalats per un dels noms propis més repetits en aquests registres, Marshall Wace, amb un 2,21% del capital apostat contra la constructora.

La tercera empresa més pressionada és Técnicas, que és en la qual més ha crescut el volum d'apostes baixistes després d’OHL, en incrementar des del 8,46% fins al 9,35%. En el cas de la companyia d'enginyeria del sector petrolier els més agressius són Naya Capital i AKO Capital, amb un 1,48% i un 1,43% respectivament. Per la seva banda, l’empresa següent en què més augmenten els 'curts' és Sacyr, en passar del 2,88% al 3,57% del capital. Tres fons superen, lleument, el 0,5% a partir del qual la CNMV publica els seus noms: BlackRock, Oxford Asset Management i Marshall Wace.

Així mateix, destaca l'augment de 0,43 punts percentuals en l'agregat de posicions baixistes que suporta Euskaltel, fins a arribar a l’1,46%. En Zardoya Otis augmenta en 0,32 punts fins a l’1,23%, mentre que més de dues dècimes s'eleva en Talgo, Prosegur, Gamesa, Amper, BBVA, Sabadell i Hispània.

Entremig d'aquests valors es troba Banc Popular, el segon més pressionat de la borsa espanyola amb un agregat del 12,06%, 0,33 punts percentuals més que dues setmanes abans. Els fons de cobertura que tenen una aposta més decidida contra el banc presidit per Emilio Saracho són Marshall Wace, amb un 1,97%; Samlyn Capital, amb un 1,8%; i Oceanwood, amb un altre 1,12% del capital.

Entre les empreses que pateixen una escalada de la pressió baixista destaquen també Indra, en què després de completar la seva oferta pública d'adquisició (OPA) l'agregat de baixistes augmenta fins al 2,52%. L'augment de 'curts' també es registra en Mapfre, Enagás, Tubacex, Santander, Grup Sant Josep i Gas Natural.

L'empresa que pateix la major pressió baixista, amb la dada més alta de la història, és DIA. Els 'curts' s'han mogut molt aquesta vegada, però en direccions contràries i el registre conjunt disminueix cinc punts bàsics fins al 23,56% del capital. Hi ha dos fons de cobertura amb posicions curtes superiors al 3% del capital: Marshall Wace i Delores Holdings.

No obstant, el descens més important de les posicions curtes es registra en Merlin Propperties, amb una caiguda de 0,59 punts fins el 2,06% i en Cellnex. En l'empresa d'infraestructures de telecomunicacions la pressió descendeix al 8,59%, de manera que segueix sent el quart valor més assetjat pels fons de cobertura, només per darrere de DIA, Banc Popular i Técnicas Reunidas.

El retrocés també és acusat en Pharma Mar, des del 2,09% fins al 1,58%; en Amadeus, tot i les últimes caigudes, enquè amb el replegament de Lansdowne la pressió passa del 2,6% fins al 2,11%; i en Abertis, empresa en la qual mentre s'aclareix el seu futur per l'OPA de la italiana Atlantis, els 'curts' han recollit espelmes i l'aposta baixista cau del 1,39% fins al 0,97%.

Així mateix, les posicions curtes disminueixen en CaixaBank, Bankia, Telepizza, Lar Espanya, Applus, NH, Acerinox, Liberbank, ACS, Repsol, Ence, Tubos Reunidos, Grífols, Ferrovial, Ercros, Telefónica, BME i Viscofan.

Noticias relacionadas

contador