hora bruja portada
Bolsamanía.com

Aquest divendres té lloc el tercer gran venciment de l'any. El volum de contractació en els futurs dels índexs acostuma a incrementar-se significativament durant les sessions prèvies, a causa fonamentalment del 'rolat' de les posicions obertes cap al següent venciment (pròxim mes de desembre).

DAX

  • 12.682,27
  • 1,11%
  • 3.207,67
  • 1,14%
  • 6.871,10
  • 1,10%
  • 3.453,49
  • -
Análisis Técnico

I arriba amb l'esperança que l'erràtic moviment des de principis de juny, consumint temps en lloc de corregir en profunditat, formi part de la consolidació (fase de reacció) de les importants pujades acumulades durant abril i maig. Lateral que pot trencar a l'alça en qualsevol moment, deixant el camí lliure cap als màxims anuals. Una altra cosa és el que passi amb el nostre selectiu, que es troba a anys llum dels seus veïns europeus, i continua immers dins d'una impecable tendència baixista de fons.

En què consisteix?

Tal dia com avui vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, la qual cosa sol traduir-se en una jornada de forta volatilitat, o això és el que li agrada dir a gran part dels analistes i mitjans econòmics especialitzats. És cert que existeixen venciments més volàtils que uns altres, però en general diria que el que els caracteritza és un increment del volum de contractació i no tant la volatilitat.

Volum que, d'altra banda, es comença a notar des de principis de setmana i que, a poc a poc, sol anar augmentant a mesura que s'aproxima el venciment. Dit això, un venciment no és més que una data límit en la qual vencen (s'executen) nombrosos productes derivats sobre accions i sobre índexs sobre els quals cal decidir si tanquem la posició o per contra els “rolem” (traspassem) al següent venciment.

Per què es diu així?

La Quàdruple Hora Bruixa és una sessió que també es coneix com a 'Freaky Friday'. Aquest nom fa referència als moviments estranys que es veuen als mercats durant aquest dia. Així, 'Freaky Friday' ve a significar un divendres rar, estrany, o estrafolari. Molts fan la comparació d'aquesta sessió amb un dia de molt de tràfec d'operacions en tots dos sentits, els inversors que tanquen posicions i els que les traspassen al següent venciment (rollover). Tradicionalment s'utilitzava el terme “triple hora bruixa” per designar al tercer divendres de cada trimestre (març, juny, setembre i desembre), mesos en què vencen els contractes trimestrals d'opcions i futurs sobre índexs i les opcions sobre accions. Posteriorment, amb el naixement dels futurs sobre accions, va passar a dir-se la “quàdruple” hora bruixa.

Quan es produeix?

Té lloc el tercer divendres del mes de març, juny, setembre i desembre, coincidint amb el venciment trimestral dels futurs i opcions. No a totes les borses europees els venciments són a la mateixa hora. Així per exemple el venciment per a l'Euro Stoxx 50 és a les 12 hores; una hora més tard la del Dax; a les 14.30 la d'alguns índexs de Wall Street; a les 16.00 hores la del Cac 40 i a les 16.45 hores, la de l'Ibex 35. En el cas que ens ocupa, el del nostre selectiu, el preu de liquidació del futur es calcula com la mitjana d'aquest entre les 16.15 i les 16.45 prenent un valor per minut.

I per què augmenta el volum?

Molts fan la comparació d'aquesta sessió com un dia de molt de tràfec d'operacions en tots dos sentits, els inversors que tanquen posicions i els que les traspassen al següent venciment (rollover). Es creuen moltes operacions de tota mena, tant a l'alça com a la baixa, en molt poc temps, d'aquí la “teòrica” alta volatilitat de la sessió i el fort volum de negoci.

És igual a d'altres països?

No, no és igual en tots. Per exemple, al mercat americà no existeixen els futurs sobre accions. Es van prohibir per evitar manipulacions de les cotitzacions dels actius. Per això a l'altre costat de l'Atlàntic es denomina la triple hora bruixa (vencen futurs sobre índexs i opcions sobre índexs i accions). A més, en el cas de la Borsa espanyola, i a diferència d'altres països, hi ha venciments mensuals, per la qual cosa no cal esperar cada trimestre.

futuros170920
Futuros del Euro Stoxx vs. Dax

Noticias relacionadas

contador