cartel-bolsa-madrid-ibex
Europa Press
10.854,70
  • -17,30
  • -0,16%

L'IBEX 35 ha baixat un 0,46%, fins als 9.134,80 punts, arrossegat pel negatiu comportament de BBVA, que s'ha enfonsat un 5,86% a causa de la iniciativa legislativa del govern de Mèxic per anul·lar les comissions bancàries. Cal recordar que la jornada ha estat festiva a Madrid, pel Dia de l'Almudena, de manera que el volum negociat ha estat inferior a l'habitual. El selectiu espanyol, però, ha aconseguit tancar la setmana amb una revaloració de l’1,57%.

El banc basc ha estat castigat durament per la seva exposició al país asteca, el seu principal font de beneficis. El partit de López Obrador va presentar ahir una iniciativa per restringir els cobraments de comissions bancàries bàsiques als usuaris, entre elles la consulta de saldo, la retirada d'efectiu o les transferències. Banc Santander, que també compta amb presència a Mèxic, encara que molt menor, ha cedit un 1,57%.

Encara que BBVA no ha estat el valor més baixista de l'IBEX. El grup tecnològic Indra s'ha desplomat un 8,78% després que els analistes de Berenberg hagin retallat la valoració de les seves accions un 18%, fins als 13 euros.

Un altre valor molt baixista ha estat Acerinox (-5,78%). El fabricant de productes d'acer inoxidable s'ha vist afectat pels dubtes dels inversors sobre la fortalesa del creixement global per als pròxims trimestres, que ha perjudicat el conjunt de matèries primeres.

Per exemple, el preu del petroli Brent baixa un 0,3%, fins als 70,42 dòlars. Altres valors associats a les matèries primeres, com Técnicas Reunidas i ArcelorMittal, han baixat un 2,35%. Encara que Repsol ha aconseguit repuntar un 0,16%.

En positiu, Cellnex Telecom ha pujat un 1,43% després d'haver presentat resultats. Tot i que els valors més alcistes han estat ACS (+2,06%), Enagás (+1,74%), IAG (+1,62%), Ferrovial (+1,57%) i Acciona (+1,56%), seguits per Iberdrola (+0,71%) i Inditex (+0,57%).

VENDES A WALL STREET

Per la seva banda, Wall Street va reaccionar dijous a la baixa després de la decisió de la Fed de mantenir els tipus d'interès i aquest divendres cau més de l'1% al tancament dels mercats europeus, després de rebotar un 8% de mitjana des dels mínims de octubre.

El banc central nord-americà va anticipar una nova pujada dels interessos durant la reunió de desembre, que se celebrarà durant els propers 18 i 19 de desembre. Serà la quarta pujada de 2018, segons anticipa el consens amb una probabilitat del 78%. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,3%, fins als 1,1332 bitllets verds.

Després de superar dues dels esdeveniments més importants de la setmana -la decisió del Suprem sobre les hipoteques i les eleccions als Estats Units- les coses semblen tornar a la normalitat, segons els analistes. Caldrà veure si finalment es produeix el tradicional ral·li de cap d'any als mercats europeus, en una època tradicionalment propícia per a la renda variable.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "la correcció d'aquest divendres encaixa dins dels paràmetres normals, ja que en part era un moviment que esperàvem. I el motiu no és altre que l'imponent buit alcista que presenta als 8.990 punts. Aquest buit és per definició zona de suport i mentre no es tanqui, el caire de trading seguirà sent més alcista que baixista. El que no tindria gaire sentit és que es tanqués".

"Mentrestant", afegeix aquest expert, "la veritat és que no podem descartar que busquem la zona de resistència més important en aquest moment: la directriu baixista que uneix els impecables màxims decreixents des del maig, ara als 9.400-9.450 punts".

D'altra banda, Rodríguez subratlla que "el valor destacat del dia ha estat BBVA, que ha estat caient durant tota la sessió un 5-6% i ha marcat un nou mínim anual intradia als 4,85 euros. La veritat és que no podem descartar que el degoteig a la baixa continuï, almenys fins a la zona de suport que presenta als 4,6 euros, per on passa la directriu alcista de llarg termini: la que uneix els mínims creixents de 2009,2012 i 2016".

Noticias relacionadas

contador