ep francisco gonzalez presidentebbva 20180926174202
BBVA
10,20€
  • -0,23€
  • -2,16%

La crisi emergent que està afectant BBVA aquest any ha arribat al país que més li fa mal: Mèxic. El Govern de López Obrador vol prohibir la majoria de les comissions que cobren els bancs en aquest país, cosa que pot donar-li un enorme mossegada al graner de resultats de l'entitat espanyola. Una amenaça molt més greu que la de Turquia, que ha tornat el valor a mínims anuals i que pot amargar el comiat de Francisco González com a president.

L'aventura als països emergents li havia sortit bastant malament fins ara al BBVA però amb un impacte limitat per l'escàs pes en els seus comptes de la Xina i Turquia. Però si s'ensorra també Mèxic, que és la filial que ha mantingut el banc a la superfície durant la crisi financera espanyola, la cosa es pot posar lletja de veritat. Per aquest motiu el BCE fa temps que està insistint perquè redueixi la seva exposició a mercats amb tant risc.

Les prohibicions que pretén adoptar l'Executiu de López Obrador es refereixen a comissions que no existeixen aquí des de fa molts anys per la pròpia competència al mercat (i sorprèn que segueixin cobrant a Mèxic): per exemple, consulta de saldos, transferències a altres bancs o retirada d'efectiu en caixers. En tot cas, són conceptes que engreixaven fins ara els ingressos del banc i la desaparició pot tenir un impacte notable.

Aquest disgust era la pitjor notícia possible quan falten menys de dos mesos perquè Francisco González deixi la butaca i el substitueixi Carlos Torres, i quan encara no hi ha nou conseller delegat. Perquè, si això de Mèxic es posa lleig de veritat, els nous gestors del BBVA hauran de prendre decisions doloroses per reduir risc: vendre Turquia o emprendre adquisicions a Espanya o en un altre país de la zona euro amb ampliació de capital inclosa. I just quan el mateix Luis de Guindos li acaba de donar un toc perquè reforci la seva solvència.

LA VENDA DE GARANTI, CADA COP MÉS A PROP

La sortida de Turquia cada vegada sembla més propera a l'horitzó. Tant, que el Banc d'Espanya -en una defensa pública sense precedents d'una entitat individual- li ha donat un cop de mà quan va dir que tampoc tindria tant impacte vendre Garanti amb la pèrdua acumulada actual.

Si finalment es confirma aquesta venda, l'aventura de BBVA a Turquia acabarà com la de la Xina. Francisco González va decidir vendre el seu percentatge en el banc xinès el 2013 amb un trencament total de 2.300 milions en haver d'executar l'operació a un PER 5, després que el seu soci local es limités durant set anys a apropiar-se del 'saber fer' del banc espanyol per replicar-lo. Ara, la sortida de Turquia podria superar aquest menyscapte segons algunes estimacions.

Noticias relacionadas

contador