cierva dia supermercados
DIA

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • 0,00%

Moviments en l'accionariat de DIA. El banc nord-americà Goldman Sachs, aliat de l'inversor rus Mikhaïl Fridman en la seva lluita pel control de la cadena de supermercats, ha elevat la seva presència en el capital fins al 5,69% des del 5,36%.

L'entitat financera va ser el banc que va donar suport a LetterOne, societat controlada per Fridman, fins a arribar al 29% del capital. I encara que posteriorment es va retirar de l'accionariat, hi ha tornat a la primera línia després que el rus decidís llançar una OPA sobre el 100% a 0,67 euros per acció.

Goldman estructura la seva actual participació del 5,695% a través d'un 1,493% en accions (9,29 milions de títols), un 1,65% en accions prestades a inversors baixistes i un 2,55% restant a través de contractes per diferència (CFDs), segons consta als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Per la seva banda, Credit Suisse ha rebaixat la seva presència en la cadena de supermercats al 3,041%, després de comunicar el passat divendres, coincidint amb la presentació de resultats, una participació del 3,055%. A més, Marshall Wace, fons especulatiu que sol adoptar posicions baixistes en borsa, ha informat sobre una participació de l’1,694% en el grup.

D'altra banda, tres accionistes de DIA, propietaris del 3,25% del capital de la cadena de supermercats (un d'ells vinculat a Carrefour), han subscrit un acord de sindicació d'accions per unir la direcció del seu vot, cosa que suposa la constitució d'un bloc accionarial davant l'OPA de LetterOne.

PER SOTA DEL PREU DE L'OPA

Les accions de DIA cauen gairebé un 5%, fins als 0,669 euros, just per sota del preu de 0,67 euros que ofereix Letterone en la seva OPA. En concret, DIA ha iniciat la sessió en 0,70 euros, tot i que ha arribat a marcar un mínim intradia als 0,65 euros.

LetterOne va anunciar la seva OPA la setmana passada, tres dies abans que el grup presentés els seus comptes de 2018, amb unes pèrdues de 352.580.000 d'euros i constatés, segons l'auditoria de KPMG, irregularitats comptables de l'anterior equip directiu, que es van efectuar eludint els controls interns establerts pel grup.

Així mateix, la companyia va anunciar aquest mateix dia l'acomiadament de 2.100 treballadors, alhora que, de cara a millorar la rendibilitat de l'empresa i ajustar la base de costos, portarà a terme el tancament de més de 600 botigues no rendibles a Espanya (de les quals 300 es tancaran l'any 2019).

A final de desembre 2018, DIA operava un total de 6.157 botigues, 56 més que durant el mateix període de l'any anterior, amb 336 obertures i 280 tancaments. Aquest nombre final exclou les 35 botigues de Max Descompte i les 1.271 botigues Clarel a Espanya i Portugal, ja que han estat recentment categoritzades com a operacions discontinuades.

En aquest escenari, el conseller delegat de la companyia, Borja de la Cierva, ha iniciat aquesta setmana un 'road show' que el portarà a Londres i Nova York per presentar el nou pla de negoci i l'ampliació de capital de la companyia enfront del pla de LetterOne, que, segons han assenyalat a Europa Press fonts coneixedores de la situació de la companyia, no està negociant un possible acord amb la cadena de supermercats.

Aquest mateix dimarts, els experts de JP Morgan han emès un informe en què es pregunten si l'ampliació de capital de 600 milions d'euros que prepara DIA serà suficient per garantir el seu futur, a causa de l’"actual nivell de palanquejament; un cash flow que s'esgota; la necessitat de retallar els preus i oferir millors condicions als franquiciats ".

Dins de la seva nova 'full de ruta', el grup vol rellançar el seu model de franquícies, que és "clau" per a la presència geogràfica i la rendibilitat de l'empresa. L'empresa vol millorar la qualitat i la rendibilitat dels seus franquiciats per convertir-lo en "un model guanyador per a les dues parts", va ressaltar.

Noticias relacionadas

contador