• Des del pic que van aconseguir al juliol han reduït la pressió en més del 6% del capital
  • El baixista més dur és Marshall Wace, que redueix la seva aposta des del 3,54% al 3,35%
dia supermercado sede

Els baixistes estan protagonitzant un tancament de 'curts' lent però continu en DIA. Després de batre els rècords a la pressió baixista sobre una empresa espanyola, es baten en retirada. I ho fan després de l'entrada del multimilionari rus Mikhaïl Fridman al capital i de les caigudes posteriors als màxims anuals intradia que va marcar als 6,4 euros. Des d'aquest preu, la cotització de la cadena de supermercats es desploma un 17% en poc més de quatre setmanes.

Dia

  • 0,01€
  • 1,57%

No obstant això, el valor encara acumula una pujada del 14% des del començament de 2017. No en va, només el divendres 28 de juliol les accions de DIA es van disparar un 15%, tot i que ja ha esborrat la major part d'aquest ral·li. L'impuls es va produir quan es va conèixer la notícia que Fridman en va prendre una exposició del 10% a través del seu vehicle Letterone -3% en accions i 7% en derivats-.

Aquesta notícia també va provocar un tancament de 'curts' immediat que s'ha mantingut de forma lenta però sostinguda durant les següents setmanes. Les posicions curtes van arribar a un màxim històric al 24,86% del capital el passat 7 de juliol, el nivell més alt en DIA i en qualsevol empresa espanyola des que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va començar a publicar aquests registres el 2011.

Es tracta de la suma de les posicions curtes que superen el 0,2% del capital. És a dir, les apostes dels inversors que prenen prestades accions per vendre-les i, quan van a retornar-les al seu propietari, per recomprar, amb el que guanyen si mentre el valor cau. L'agregat es va reduir en DIA fins al 24,49% el 21 de juliol i, després de la inversió de Fridman, van caure al 20%. Dues setmanes després, en l'última actualització -18 d'agost-, es van situar al 19,06%.

La CNMV actualitza aquestes dades cada dues setmanes i, paral·lelament, diàriament les posicions curtes individuals que superen el 0,5% del capital. En aquest cas, hi ha vuit fons que sobrepassen aquest llindar en DIA -un menys que fa una setmana-, i que tenen apostes del 12,05% del capital, davant del 12,28% del 18 d'agost.

Amb aquest descens, les posicions curtes baixen del 19% per primera vegada de març -si no han augmentat les inferiors al 0,5% per compensar-lo-. Segueix sent l'empresa més pressionada pels 'curts', tot i que aquests ja han disminuït la pressió en un 6% del capital durant l'últim mes. La inversió baixista suposa una mica més de 630 milions d'euros enfront d'una capitalització de més de 3.300 milions d'euros.

El baixista més agressiu és Marshall Wace, amb un 3,35% del capital que, no obstant, ha rebaixat des del 3,54% anterior. El segon és Delores Holdfings, que manté la seva 3,32%. Els segueixen Darsana Capital (1,23%), BlackRock (0,99%), Canada Pension Pla Investment Board (0,81%), Capital Fund (0,7%), GLG Partners (0,59%) i WorldQuant (0,58%). UBS AM, que tenia el 0,61%, ha baixat la seva posició curta per sota del 0,5%.

Noticias relacionadas

contador