ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

El petroli ha començat a pujar amb més força (barril Brent: +2,5%, 107,58 dòlars; barril WTI: +2,6%, 105,11 dòlars) només conèixer-se les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, que ha demanat aquest dimecres un embargament total al cru rus.

Això sí, Von der Leyen planteja un període transitori fins a final d'any per contenir el cop als mercats i preparar vies alternatives de subministrament.

"Siguem clars, no serà fàcil. Alguns estats membre són fortament dependents, però simplement hi hem de treballar. Proposem des d'ara una prohibició del petroli rus, una prohibició total de les importacions de tot el petroli rus", ha proclamat la cap de l'executiu comunitari al ple del Parlament Europeu reunit a Estrasburg (França).

"El cru Brent i el WTI cotitzen notablement a l'alça a causa de la preocupació pel subministrament davant de l'anunci de la UE", assenyala Victoria Scholar, cap d'inversions d'Interactive Investor.

Rússia proporciona una quarta part de les importacions de petroli de la UE. Alemanya, principal comprador de cru rus, va importar al voltant d'un terç del petroli l'any passat.

"És probable que aquest fet generi forts vents en contra per a l'economia de la UE, en particular per a Alemanya, i que pugui fer pujar els nivells de preus i agreujar el context inflacionista. Per això, el Banc Central Europeu estarà molt atent, ja que és probable que s'avancen les expectatives del mercat pel que fa a la pujada dels tipus d'interès”, afegeix Scholar.

Noticias relacionadas

contador