petroleo-pozo
88,02$
  • -0,40$
  • -0,45%

El petroli ha anat pujant aquest dimarts. El barril de Brent ha pujat més d'un 3% fins als 52,85 dòlars, i el de West Texas ha avançat més d'un 4% i coqueteja ja amb els 50 dòlars. L'OPEP+ s'ha tornat a reunir aquest dimarts i ha decidit alleujar l'ajust de la seva producció, segons el previst, però amb un esforç addicional de l'Aràbia Saudita. Aquest dimecres, el signe és mixt, amb el cru Brent avançant un 0,28% fins als 53,75 dòlars per barril. Els futurs del cru nord-americà West texas cauen lleument a 49,89 dòlars per barril.

L'organisme ha acordat després de dos dies de negociacions alleugerir en mig milió de barrils diaris la retallada de la seva producció, que serà així de 7,2 Mb/d al gener en comptes dels 7,7 Mb/d actuals, tal com havien acordat el passat mes de desembre, tot i que l'Aràbia Saudita emprendrà un major esforç per permetre a Rússia i altres països elevar la seva oferta.

L'OPEP+ va ser incapaç d'arribar a un acord aquest dilluns, i ha reprès la seva reunió aquest dimarts per tractar de fer-ho. Rússia i Kazakhstan van insistir en elevar la producció al mig milió de barrils diaris, mentre que l'Aràbia Saudita, l'Iraq, Nigèria i els Emirats Àrabs Units han pressionat per mantenir-la.

Un document intern de l'organització, a què ha tingut accés aquesta agència i datat el 4 de gener, sospesa diversos escenaris per 2021, incloent-hi la possibilitat de retallar la producció en 500.000 barrils diaris al febrer. Aquest lamenta, a més, que "la volta a les restriccions està frenant el rebot de la demanda d'esquist".

Segons la distribució dels ajustos prevista per als pròxims mesos, Rússia i Kazakhstan podran incrementar la seva producció en 65.000 i 10.000 barrils diaris al febrer i març, mentre que l'Aràbia Saudita no augmentarà la seva producció.

De fet, el ministre saudita d'Energia ha revelat en roda de premsa que el seu país retallarà "voluntàriament" en un milió de barrils diaris la seva producció entre febrer i març, incloent-hi el seu ajust corresponent, i mantindrà així durant tot el període la seva oferta de cru a 8,125 Mb/d.

Els productors de l'OPEP+ estan reduïnt (o mantenint) des de 2017 la seva producció perquè l'oferta no acabi desbordant la demanda, cada vegada més minsa. A l'abril de 2020, el Brent va arribar a cotitzar per sota dels 16 dòlars, fet que va forçar l'organisme a elevar les seves retallades productius fins a un rècord de 9,7 milions de barrils diaris.

Amb el Brent per sobre dels 50 dòlars per barril, l'OPEP+ ha aprofitat recentment l'oportunitat per elevar la seva producció en mig milió de barrils diaris i així situa les seves retallades actualment als 7,2 milions.

Noticias relacionadas

contador