ep petroleo 20170609184303
PIXABAY

La capacitat addicional de producció de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) pot estar "estirant-se fins als seus límits", després del seu acord signat per incrementar les seves exportacions de cru.

Així ho assegura l'AIE (Agència Internacional d'Energia) al seu últim informe sobre l'anomenat 'or negre', que arriba just després de la gran caiguda del Brent aquest dimecres (amb caigudes de fins al 7%), en ple fragor de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units.

L'AIE adverteix que només uns pocs països de l'Orient Mitjà pot afrontar l'increment productiu acordat

"El gran nombre d'interrupcions en el subministrament es convertirà en un problema encara més gran perquè l'increment productiu dels països de l'Orient Mitjà i Rússia, encara que sigui benvingut, tindrà lloc a costa del matalàs de capacitat addicional mundial, cosa que podria arribar a estirar-se fins al seu límit", destaca l'organització amb seu a París.

Precisament, l'AIE afirma que "aquesta vulnerabilitat s'apuntala en aquests moments els preus del petroli i sembla que seguirà fent-ho". Quan la capacitat addicional està a nivells alts, actua com a amortidor del mercat energètic. No obstant això, aquesta capacitat que representa un matalàs per als subministraments globals, s'ha vist reduïda considerablement durant els últims mesos per la menor producció de països com Veneçuela, Líbia i Canadà.

L'OPEP, Rússia i altres productors de cru van acordar recentment augmentar la producció de petroli en 1 milió de barrils diaris perquè els preus s'allunyin dels màxims de fa tres anys i mig. Amb tot, alguns analistes afirmen que només uns pocs països de l'Orient Mitjà poden fer front a aquest increment de la demanda.

"La perspectiva d'un major subministrament després de l'acord de Viena és benvinguda si podem garantir l'estabilitat del petroli als mercats per als pròxims mesos", va afirmar Neil Atkinson, de l'AIE, en declaracions a la CNBC.

Noticias relacionadas

contador