johan sverdrup oilfield north sea

El petroli no aixeca cap. Aquest dimarts estén les caigudes del 5% registrades aquest dilluns, i es deixa més d'un 1,5% al mercat. La caiguda de l''or negre' s'explica per les pors creixents de la recessió després de les dades de la Xina, en un moment en què la demanda continua sent inestable.

El cru continua caient, tant el barril de qualitat Brent, de referència a Europa, que perd un 1,8% i cotitza als 93,45 dòlars, com el West Texas, que es deixa un 1,5%, se situa als 88, 08 dòlars. Les dades econòmiques de la Xina, l'importador de cru més gran del món, han avivat la preocupació per una possible recessió mundial que podria afectar la demanda d'energia.

Cal recordar que el banc central del país ha retallat per sorpresa els tipus d'interès dels préstecs per reactivar la demanda, després de la desacceleració inesperada de l'economia al juliol, amb l'activitat de les fàbriques i del comerç minorista pressionada per la política de zero Covid de Pequín i la crisi immobiliària.

"Els preus del petroli s'han desplomat com un castell de cartes, ja que els temors sobre el creixement de la Xina i les perspectives d'augment de l'oferta van donar poder als baixistes", comenta Lukman Otunuga, analista sènior de recerca d'FXTM.

Aquest expert recorda que atès que Líbia està bombant més petroli i l'Iran s'està acostant a restablir un acord nuclear, "això podria donar lloc a més fluxos en un moment en què la demanda continua sent inestable". I és que “tant el WTI com el Brent segueixen sota pressió”.

Per la seva banda, Susannah Streeter, analista sènior d'inversions i mercats de Hargreaves Lansdown, també parla de l'efecte que està tenint la feblesa recent de la Xina, davant la possibilitat que aquesta persisteixi. "Creix la preocupació per l'enfosquiment de les perspectives de creixement global a mesura que les economies s'alenteixen a tot el món, cosa que fa baixar els preus del petroli davant l'expectativa d'una demanda menor", comenta. Aquesta analista es refereix, a més, a la possibilitat que això, unit a la "inflació galopant", faci que els consumidors i les empreses retallin les despeses.

També l'Iran és al punt de mira. Segons destaca Danske Bank, el preu del petroli ha caigut per sota dels 90 dòlars i "és probable que això estigui relacionat amb el fet que l'Iran i els EUA estiguin més a prop d'arribar a un acord sobre les exportacions de petroli. Un acord que hauria d'afavorir la baixada dels preus del petroli", remarquen. I és que si hi ha acord, el subministrament de cru podria augmentar.

ÉS SOSTENIBLE EL PETROLI PER SOTA ELS 90 DÒLARS?

Tot i això, altres experts es pregunten si l''or negre' és o no sostenible per sota els 90 dòlars. És el cas d'Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, que recorda que encara que el cru cotitza per sota de la marca dels 90 dòlars, “el potencial a la baixa sembla limitat a prop dels nivells actuals, ja que la crisi energètica mundial, i l'escassetat de subministrament, són els factors ara ocults als quals podria adreçar-se ràpidament la retòrica del mercat”.

Com diu aquest expert, un acord nuclear entre els EUA i l'Iran "hauria de desbloquejar fins a 4 milions de barrils de petroli iranià al dia i contribuir a alleujar la crisi de subministrament".

contador