petroleocbrussia

El petroli es torna a disparar aquest dilluns al mig de les informacions que apunten que els Estats Units estan més que disposats a sancionar les exportacions de cru russes.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit aquest diumenge que ha començat a discutir amb la Unió Europea i la resta d'aliats la possibilitat de prohibir les importacions de petroli rus com a nova mesura de pressió contra Rússia. Europa és més reticent a aquesta mesura atesa la seva dependència més gran de les importacions energètiques russes.

El barril Brent puja en aquests moments un 9,6%, fins als 129,44 dòlars. El West Texas escala un 8,6%, fins als 125,73 dòlars. El primer ha arribat a un màxim de 139,13 dòlars durant la nit, nivells del juliol del 2008. El segon ha arribat a pujar fins als 130,50 dòlars, també nivells que no es veien des d'aquesta data.

"Perquè quedi clar, el petroli iranià no pot substituir el rus. Tampoc, amb un compliment de l'OPEP+ superior al 100%, hi ha molta capacitat dins de l'agrupació per bombar més immediatament. No obstant, els que sí que poden, és a dir, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, estan ben situats i espero que els telèfons sonin avui a Riad i Abu Dubai, amb el president Biden demanant 'una xerrada'", afirma Jeffrey Halley, analistes d'Oanda, al seu informe diari.

Diferents mitjans informen aquest dilluns que Blinken visitarà l'Aràbia Saudita aquesta primavera per persuadir el Regne que augmenti la producció de petroli.

"Encara que s'aixequin les sancions a l'Iran i Veneçuela i l'OPEP augmenti la seva producció, serà gairebé impossible substituir el petroli rus de moment. El mercat també ha de lidiar en aquests moments amb la caiguda de la producció de petroli de Líbia", insisteixen els experts de Danske Bank.

L'escalada en el preu del petroli serà, sens dubte, un dels temes de la reunió informal dels caps d'Estat o de Govern a Versalles, que se celebra dijous i divendres d'aquesta setmana.

contador