trump davos 2020 portada

Una mica més de la meitat dels nord-americans, el 51%, considera que el president de país, Donald Trump, hauria de ser condemnat i apartat del càrrec pel Senat en el marc del judici polític (impeachment) que ha arrencat aquest dimarts a la cambra alta, segons un sondeig publicat per CNN. La dada, encara que ajustat, és sis punts superior al registrat fa un mes, quan es va realitzar l'últim sondeig, mentre que el 45 per cent dels nord-americans rebutja que Trump pugui ser cessat per les seves suposades pressions a Ucraïna.

El Senat s'ha reunit aquest dimarts durant la primera sessió del judici polític contra Trump, amb la votació d'una sèrie d'esmenes presentades pel líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, per citar testimonis i presentar proves. Així, cadascuna de les parts tindrà 24 hores per presentar els seus arguments, que es distribuiran en tres dies, en lloc de les dues jornades de 12 hores que va proposar McConnell en un primer moment. A més, s'admetran les proves que presenti la Cambra de Representants a menys que hi hagi un vot en contra.

En aquest sentit, el 69% dels consultats pel sondeig es mostra a favor que s'inclogui a nous testimonis, davant el 26 per cent que el rebutja. L'impeachment sembla generar molt d'interès entre els ciutadans, tenint en compte que el 74% diu estar-ho seguint de prop o bastant de prop. Segons aquesta enquesta, Trump gaudeix de l'aprovació del 43% dels nord-americans, mentre que el 53 per cent desaprova la seva gestió.

EL CAS CONTRA TRUMP

El judici polític estarà presidit pel president de Tribunal Suprem dels Estats Units i els set diputats designats per la Cambra de Representants exerciran de 'fiscals' d'un procés en el qual tots els senadors han d'actuar com a jurat, sense importar el partit en què militen.

El procés d'impeachment abasta la investigació i votació a la Cambra de Representants, on Trump va ser oficialment reprovat al desembre, i es va convertir així en el tercer mandatari nord-americà censurat, i el judici polític a la cambra alta, en el qual, fins a la data, cap mandatari ha arribat a ser destituït.

El procés va començar arran d'una denúncia presentada per un oficial d'Intel·ligència que va considerar que la trucada que va fer Donald Trump al president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, el 25 de juliol va ser un intent de pressionar-lo per obligar-lo a obrir una investigació sobre els Biden, paralitzant fins llavors el lliurament de més de 300 milions de dòlars d'ajuda militar a Kíev i ajornant la invitació per a una reunió a la Casa Blanca.

Noticias relacionadas

contador