nbim slyngstad
Bolsamanía

D'estat a estat. Bankia sempre va ser política d'estat. Des de la seva creació a la seva sortida a borsa, fins al seu actual accionariat. Com ho confirma l'últim inversor en incorporar-se al projecte de José Ignacio Goirigolzarri.

  • 1,78€
  • 2,65%

Noruega, a través del seu fons sobirà, ha anunciat la compra del 3,26% del capital de Bankia per un import de 381 milions d'euros, segons consta als registres del regulador CNMV. Amb aquesta participació, el Regne de Noruega es converteixen en el segon major accionista després del Regne d'Espanya.

La inversió de Noruega, custodiada pel seu banc central, es produeix després de la venda accelerada dimarts del 7% per part d'Espanya, que a través del FROB, controla el 100% de Banc Financer d'Estalvis (BFA) i dos terços de la filial Bankia. Segons el comunicat enviat a la CNMV, el Norges Bank compta des d'ahir amb el 3,2% de Bankia i d'aquest percentatge, declara una préstec de valors a tercers (inversors baixistes) del 0,8% del banc.

El Govern que dirigeix ​​Mariano Rajoy, sota l'assessorament del ministre de Guindos, va donar ordre a UBS, Morgan Stanley i Deutsche Bank perquè trobessin compradors per al 7% de Bankia i va reduir així la seva participació del 67% al 60%.

La desinversió, obligada per les restriccions imposades per Brussel·les a canvi del rescat financer d'Espanya el 2012, s'ha realitzat abans del tancament de 2017 i en condicions no massa avantatjoses per a l'Estat.

PÈRDUES PER AL CONTRIBUENT

De fet, els contribuents espanyols, propietaris en última instància de la participació de Bankia després de la injecció de 22.400 milions d'euros realitzada el 2012 al banc de caixes i la seva matriu BFA, han perdut 119 milions d'euros amb aquesta última operació, segons estimacions de Bolsamanía.

Aquesta xifra sorgeix de la valoració realitzada per l'entitat al seu pla estratègic de 2012-2015, al qual fa referència a l'anterior venda del 7,5% de Bankia, executada el 2014 a un preu de 6,03 euros per acció i que va generar plusvàlues de 300 milions d'euros. Aquella transacció va valorar cada títol de Bankia en mans de BFA, matriu del banc, en 4,65 euros, molt per sobre de la venda en 4,06 euros anunciada aquest dimarts i en què han entrat els noruecs.

No obstant això, les urgències per vendre han agafat el Govern a contrapeu en aquesta ocasió i amb la cotització de Bankia en hores baixes. "Els plans del Govern passen per privatitzar Bankia tan aviat com sigui possible, però sense perdre de vista el principi de maximització", va dir al setembre el ministre Luis de Guindos.

Després de la venda dels dos trams d'accions al febrer de 2014 i en aquest desembre, l'Estat haurà ingressat al voltant de 2.100 milions per la venda en borsa d'accions de Bankia, el 14,5% del seu capital, als quals caldria sumar a prop de 530 milions d'euros en dividends pagats des de juliol de 2015, quan va reinstaurar la devolució a l'accionista.

Al tancament del 2017, l'Estat s'allunya de la possibilitat de recuperar les ajudes públiques al banc públic. La suma d'aquests conceptes se situa en només 2.630 milions, una quarta part (25%) dels diners directe injectat a Bankia, però tot just un 11,8% dels 22.400 milions que va suposar el rescat conjunt de la seva matriu BFA.

Noticias relacionadas

contador