cbpowell6 short1

El president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, ha comentat que "les dades econòmiques als EUA continuen sent sòlides", de manera que no s'ha mostrat preocupat per la salut de l'economia nord-americana. En aquest sentit, ha qualificat com a "molt fortes" les dades d'ocupació de desembre, que han mostrat la creació de més de 300.000 llocs de treball.

En canvi, ha reconegut que "els mercats estan enviant senyals de preocupació" per la possibilitat d'una frenada econòmica en el creixement global, per la qual cosa ha assenyalat que la Fed mantindrà la seva posició "flexible" sobre la política monetària. Encara que, en la seva opinió, els mercats "s'estan anticipant molt" a l'evolució de les dades.

Sobre un altre dels assumptes que preocupa els inversors, la reducció del balanç de la Fed, que actualment arriba als 50.000 milions de dòlars mensuals, Powell també ha intentant acontentar el mercat en comentar que "la Fed no dubtaria a canviar la seva postura sobre el balanç si considera que (la seva reducció) s'ha convertit en un problema".

"No pensem que la nostra operativa sigui una part important de les turbulències del mercat, però si arribem a una altra conclusió, no tindrem problemes en canviar".

Durant la passada reunió de desembre de la Fed, el banquer central va comentar que la reducció del balanç es trobava en "pilot automàtic" i que dins del FOMC, el Comitè Federal de Mercat Obert que decideix la política monetària, no s'havia plantejat aturar el ritme d'aquesta reducció.

SERAN PACIENTS AMB ELS TIPUS

A més, Powell ha afegit que seran "pacients" a l'hora de seguir pujant els tipus d'interès, amb l'objectiu d'analitzar com es comporta l'economia durant els propers mesos. En aquest sentit, ha assenyalat que els inversors es troben preocupats pel desenvolupament de les negociacions comercials entre els EUA i la Xina, que s'haurien de resoldre amb èxit durant els pròxims mesos per no causar una desacceleració més gran del creixement global.

"Com sempre, no hi ha una senda definida en la nostra política monetària. I particularment amb les lectures actuals d'inflació que estem veient, serem pacients segons la nostra observació sobre l’evolució de l'economia".

Powell ha recordat que la Fed té un historial basat en ajustar la seva política a les canviants condicions del mercat, de manera que "sempre està preparada per canviar el seu enfocament de manera significativa" si cal per aconseguir els seus objectius de plena ocupació i preus estables.

Com a exemple, ha posat l'exercici 2016, quan la Fed tenia planejat pujar els tipus quatre vegades i finalment només els va augmentar en una ocasió. "Ningú sap si aquest any serà com el 2016. Però el que sabem és que estem preparats per ajustar de manera ràpida i flexible nostra política i utilitzar totes les eines que tenim per donar suport a l'economia si és apropiat per mantenir l'expansió econòmica i la inflació a prop del 2%", ha comentat Powell.

NO DIMITIRÀ ENCARA QUE TRUMP LI HO DEMANI

Durant la seva participació en un col·loqui amb els expresidents de la Fed, Janet Yellen i Ben Bernanke, Powell ha respost amb un rotund "no" a la pregunta sobre si dimitiria a petició del president Trump, que ha criticat obertament les quatre pujades de tipus que va realitzar el banc central a 2018. També ha assenyalat que "no s'ha concertat" cap reunió amb Trump, malgrat les informacions dels últims dies.

Durant les últimes setmanes de 2018, abans de la reunió del passat 19 de desembre de la Fed, el president dels EUA va carregar les tintes contra el banc central acusant-lo de no tenir sensibilitat sobre el mercat, després d'haver arribat a dir que Jerome Powell estava cometent "un gran error".

Noticias relacionadas

contador