ep trabajador ingenieria construccion trabajo empleo
INFOJOBS Y ESADE - Archivo

El govern dels Estats Units ha fet públic aquest divendres l'informe sobre les dades d'ocupació del qual es desprèn que les nòmines agrícoles s'han situat en 312.000, molt per sobre de les estimacions de 184.000. El creixement ha estat sòlid en tots els sectors, però especialment en educació i salut (82.000), oci (55.000) i la construcció (38.000).

"Havíem anticipat una dada d'ocupació 'robusta' després de les distorsions en mesos passats lligades als dos huracans, els incendis forestals a Califòrnia i el temporal de fred que va afectar el país durant la setmana en què el Departament d'Ocupació va realitzar les enquestes", ha assenyalat Ian Shepherdson, economista Cap de Pantheon Macroeconomics, a Bolsamanía.

"Però aquestes dades són espectaculars", insisteix. "Tot això posa la Reserva Federal en una situació molt complicada. Els mercats, per variar, estan donant massa pes al que està esdevenint al sector manufacturer. No obstant això, el banc central ha de considerar tota l'economia", encara que "tampoc poden ignorar el que passa en aquest sector o els mercats entrarien en pànic", sosté Shepherdson.

"Al final, faran el que recomani la situació al mercat laboral", lamenta, tot i que "informes com el d'avui no s'assemblen en res al que és necessari perquè no prossegueixin amb els seus plans per apujar tipus". "Ens sorprendria molt si pugessin els tipus de nou durant la propera reunió de març, però si es tanca la guerra comercial aquesta primavera i la contractació simplement s'alenteix en comptes d'enfonsar-se, tal com vam anticipar, llavors tornaran a pujar tipus el juny", afirma l'expert.

La veritat és que "el sector privat va ser el principal motor d'aquesta nova progressió de la contractació als Estats Units", amb la generació de 301.000 nous llocs de treball, enfront de l'aportació de només 11.000 llocs de treball a l'Administració pública, segons l'analista de Financial Writer, Aitor Méndez.

PUJA LA DESOCUPACIÓ, PERÒ TÉ TRAMPA

D'altra banda, la taxa d'atur s'ha elevat des del 3,7% anterior fins al 3,9% (consens: 3,7%), però únicament pel fet que s'ha produït un increment en la taxa de participació laboral respecte a la xifra anterior de 0,2 dècimes, fins a arribar al 63,1%. Aquesta és una dada que, certament, agradarà a les autoritats del banc central.

Una de les xifres que analitza l'informe i que experimenta una pujada és la mitjana d'ingressos per hores, que ho fa en un 0,4% (consens: 0,3%) fins a situar-se la taxa de variació interanual al 3,2% (consens: 3,0%). "Sembla ser que els salaris més alts són la raó per la qual cosa les persones estan tornant com a força laboral activa en grans quantitats", ha apuntat Paul Ashworth, analista de Capital Economics.

Entre altres dades, es coneix que la mitjana d'hores treballades per setmana s'ha ubicat a 34,5, segons el previst, xifra que suposa un increment de tan sols 0,1 hores respecte a les dades anteriors.

Noticias relacionadas

contador