jonh bogle

Jack Bogle, fundador del fons d'inversió Vanguard Group i un dels inversors més mítics a Wall Street, ha mort als 89 anys. En la seva última entrevista, realitzada a finals del passat any amb la revista Barron's, proporcionava algunes claus molt valuoses per als inversors.

Bogle va recomanar reduir l'exposició a renda variable i augmentar la cartera de productes de renda fixa. En la seva opinió, és recomanable baixar fins al "60% des del 70%" les accions en cartera i elevar del "30% al 40%" la part de bons, amb l'objectiu de tenir més flexibilitat.

"Els arbres no creixen fins al cel, i veig núvols a l'horitzó. No sé quan arribaran, però una mica de precaució extra hauria de ser la consigna", va assegurar en l'esmentada entrevista, que a la fi ha estat l'última que va concedir a un mitjà de comunicació el 'pare' dels fons indexats.

Entre els núvols que apreciava a l'horitzó, Bogle va citar l'enorme muntanya de deute corporatiu i sobirana a nivell mundial, la "gran agitació" al comerç mundial, i "el misteri del Brexit, que serà molt perjudicial per al sistema de comerç mundial".

En la seva opinió, l'estratègia adequada no consisteix a sortir completament del mercat o intentar anticipar quan formarà un sòl. En lloc d'això, Bogle aconsella "pensar realment el risc que estàs disposat a assumir" i fer alguns moviments defensius a les carteres.

Per exemple, Bogle va recomanar que qui vagi a necessitar cobrir qualsevol obligació financera en el termini d'un any, com el pagament d'un préstec o l'entrada d'un habitatge, "preparar-se en aquest moment", perquè "és millor ser capaç de finançar-ho sense pressions".

No obstant això, per als inversors que pensen al "llarg termini, com la jubilació", el seu consell va ser clar: "Roman invertit, independentment de com d’espantat estiguis".

contador