• Meliá Hotels ha tornat a l'IBEX tretze anys després i ho ha fet amb pujades properes al 2%
  • OHL prolonga la seva remuntada a la borsa al tancar amb un rebot de més del 3%
bancos_sistema

L'IBEX-35 ha aconseguit tancar la primera sessió de la setmana en positiu, malgrat haver retallat els seus guanys al llarg del dia i especialment en els últims compassos de la negociació. En concret, ha acabat amb un avenç del 0,27% fins als 8.562 punts, amb el que suma així la seva tercera pujada consecutiva del mes d'agost, després del mal començament que va marcar.

  • 11.154,60
  • 1,56%
  • 0,33€
  • 4,32%
  • 2,24€
  • 3,46%

El selectiu espanyol, que ha arribat a pujar fins a un 1,09%, ha aconseguit mantenir-se en el terreny dels guanys aquest dilluns, igual que la resta de borses europees, que han acabat amb un rebot del 0,5% de mitjana. En el cas de l'IBEX ha estat gràcies a l'estirada del sector bancari, que ha estat determinant en una jornada marcada per l'escassetat de referències macroeconòmiques de calat, després que el Banc d'Anglaterra i l'informe d'ocupació dels EUA marquessin les dues últimes sessions.

L'IBEX torna, des d'aquest dilluns, a comptar amb 35 valors després de l'entrada de Meliá Hotels en substitució de FCC

Així, Banco Popular ha estat el millor del dia, en enregistrar una pujada del 2,32% fins als 1,91 euros, seguit de Bankia i Banc Santander, que han rebotat un 2,06% i un 1,75% respectivament, i de Sabadell i CaixaBank, amb pujades de l'1,63%. Segons ha dit Connor Campbell, analista de Spreadex, “amb la calma pròpia de l'estiu, els mercats han romàs relativament sense canvis des d'aquest matí”, tant que fins i tot ha dit que a Europa els mercats han estat “més que avorrits”. “Aquest dimarts, gràcies a Déu, serà una mica més interessant amb la publicació de les dades de fabricació i producció industrial de Regne Unit”, que donaran noves pistes sobre l'impacte de la decisió dels britànics d'abandonar la Unió Europea (UE), el conegut com Brexit.

L'IBEX TORNA A TENIR 35 VALORS

D'altra banda, cal destacar que l'Ibex ha tornat aquest dilluns a comptar amb 35 valors gràcies a l'entrada de Meliá Hotels en substitució de FCC. Tretze anys després la cadena mallorquina ha tornat a cotitzar en el principal índex de la borsa espanyola i ho ha fet en plena forma, ja que ha acabat amb una pujada de l'1,97% fins als 11,11 euros per títol.

I a la borsa espanyola ha destacat, un dia més, OHL. La constructora ha perllongat la seva remuntada en pujar un 3,51% al Mercat Continu fins als 2,35 euros, després de tancar el divendres amb un avenç del 8%. No obstant això, per moments ha arribat a revaloritzar-se fins a un 6%, de nou enmig d'un alt volum de contractació. El rebot del valor ha coincidit amb l'anunci que ha fet OHL, que s'ha adjudicat dos contractes als EUA, i amb la decisió de l'agència de qualificació Fitch, que ha confirmat la valoració de la companyia en BB i la perspectiva en 'estable'.

PUJARÀ EL PETROLI A FINAL D'ANY?

A més, en la jornada d'aquest dilluns cal destacar també la pujada del petroli, que al moment del tancament dels mercats a Europa pujava un 2,5% de mitjana. Ho feia després que el president de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP), el ministre d'Energia i Indústria de Qatar, Mohammad bin Saleh Al-Sada, hagi dit que espera una pujada del preu del petroli en la part final d'any, ja que no descarta que hi hagi un “augment de la demanda” de cru durant el “tercer i quart trimestre de 2016”.

Alguns membres de l'OPEP estarien pressionant per buscar un acord que permetés congelar la producció per impulsar els preus del petroli

Ha dit que la recent correcció del cru (va arribar a caure un 20% des dels màxims anuals la setmana passada) “és només temporal”. I és que en la seva opinió es deu a “menors marges de refí, un excedent d'inventaris, el Brexit i el seu impacte sobre els mercats de futurs”. No obstant això, aquesta caiguda dels preus ha reactivat les preocupacions sobre un excés d'oferta al mercat, per la qual cosa es rumoreja que alguns membres de l'OPEP estarien pressionant a la recerca d'un acord que permetés congelar la producció per impulsar els preus del cru, entre ells Veneçuela, l'Equador i Kuwait.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que “aquest dilluns l'IBEX-35 arribava a pujar lleugerament per sobre de l'1% durant la primera hora de negociació per a poc a poc desinflarse i tancar prop dels mínims del dia”. I és que a la vista del gràfic del nostre selectiu “es podria dir que els màxims de la sessió s'apropaven bastant a la zona de resistència que presenta en la directriu a la baixa des dels màxims de juliol de 2015”.

“La pèrdua del suport o la superació de resistències serà el que ens doni pistes del que serà la direcció del pròxim moviment en tendència de l'IBEX"

Aquesta directriu, explica l'expert, “està funcionant a la perfecció d'allò més bé impedint qualsevol intent de recuperació sostinguda en el temps més enllà dels típic rebots puntuals (fases de reacció) que es produeixen després de fortes correccions prèvies”. I en el molt curt termini “les zones de control comencen a aclarir-se una mica més de manera que per baix, pel costat dels suports, tenim els mínims del dimecres de la setmana passada en els 8.230 punts mentre que pel costat de les resistències tenim els 8.720 punts”.

“El que succeeixi abans, la pèrdua del suport o la superació de resistències serà el que ens doni la pista del que probablement sigui la direcció del proper moviment en tendència de curt termini (sense oblidar per això que a dia d'avui la tendència a la baixa de mig termini continua intacta)”, ha conclòs.

Llegiu més:

L'IBEX-35 s'ho pensa dues vegades a les portes de la directriu baixista

Consultorio de análisis técnico: Iberdrola, Colonial, ArcelorMittal, Telefónica y seis valores más bajo la lupa

La CNMV manté la suspensió a Pescanova fins que no aclareixi la seva situació empresarial i jurídica

contador