ep donald tusk 20180601164201
EUROPEAN UNION - Archivo

El president de Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que convocarà una cimera d'emergència el 10 d'abril com a resposta al rebuig del Parlament britànic a l'acord sobre el Brexit que havia aconseguit Brussel·les amb la primera ministra Theresa May.

La reunió de la Comissió tindrà lloc dos dies abans de la nova data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que es va fixar el 12 d'abril i, previsiblement, els líders europeus hauran de decidir si concedir una nova pròrroga a May sota la imminent amenaça d'un Brexit sense acord.

La Comissió ha emès un comunicat al qual lamenta el resultat de la votació i admet que la possibilitat que es produeixi un Brexit sense acord és un "escenari probable", encara que va assegurar que estava preparada per a aquesta possibilitat.

"La UE s'ha estat preparant des de desembre de 2017, i ara està totalment preparada per a un escenari de Brexit sense acord per a la mitjanit del 12 d'abril", assegura la Comissió al comunicat. "Els beneficis de l'acord de retirada, incloent-hi el període de transició, no serà en absolut reproduït en un escenari sense acord. Miniacords sectorials no són una opció".

El passat mes de desembre, la Comissió va publicar 14 mesures amb l'objectiu de protegir els sectors que es veurien més afectats per un possible Brexit sense acord. Entre ells, les duanes, els serveis financers, o el transport aeri. Aquest pla serà "temporal, limitat en el seu abast i unilateral", segons ha dit la Comissió.

Noticias relacionadas

contador