ep archivo   dolares
CHUNG SUNG-JUN - Archivo

El dòlar es manté aquest dimarts a màxims de 10 mesos davant d'una cistella de divises principals, recolzat pels rendiments dels bons nord-americans, que van escalar a màxims de 16 anys.

La combinació d'unes dades econòmiques sòlides, la retòrica de línia dura de la Reserva Federal (Fed) i un dèficit pressupostari que s'ha de finançar mitjançant endeutament ha fet que el rendiment dels bons del Tresor a 10 anys pugi més de 45 punts bàsics al setembre, fins a superar el 4,5% per primera vegada des del 2007.

Els mercats de tipus valoren en gairebé un 40% el risc d'una altra pujada de tipus de la Reserva Federal aquest any, enfront de les escasses possibilitats d'una altra pujada a Europa, i la diferència ha ajudat a apuntalar un dòlar que molts havien apostat que cauria ràpidament una vegada que els tipus a curt termini assolissin el seu màxim.

"El president de la Reserva Federal de Minneapolis, Neel Kashkari, va dir que espera una altra pujada de tipus abans de finals de l'any, cosa que va ajudar a impulsar encara més el dòlar nord-americà i els rendiments", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Ipek Ozkardeskaya, analistes sènior de Swissquote Bank, destaca que el renovat repunt del dòlar va empènyer ahir l'euro/dòlar per sota un nivell crític de Fibonacci.

"L'expectativa que la inflació a la zona euro s'hagi reduït significativament pot haver potenciat la venda d'euros abans que els inversors tinguessin una visió de la darrera actualització, prevista per a finals d'aquesta setmana", escriu aquesta experta.

Aquest dimarts es publiquen les dades sobre la confiança del consumidor i la venda d'habitatges als EUA, amb un lleuger debilitament als dos fronts, encara que es dubta que això pugui fer efecte en el dòlar.

"Fins i tot si l'economia dels EUA es dirigeix cap a una desacceleració, el dòlar podria trobar suport a la demanda de refugi atesa la preocupació general pel feble creixement mundial", afirma Jane Foley, estrateg sènior de divises de Rabobank, segons recull CNBC.

"Continuem pensant que és improbable que el dòlar es debiliti significativament fins que les retallades de tipus de la Reserva Federal estiguin fermament a l'horitzó", va dir.

contador