• Rússia es va sumar a la decisió de l'OPEP de prorrogar les retallades que es va prendre el passat mes de novembre
  • La petrolieres russes comencen a tenir els seus dubtes sobre continuar amb les retallades
vladimir putin  2017 01 17
Wikimedia Commons

El ral·li més fort i ràpid del que s'esperava en el preu del cru ha generat preocupació sobre la possibilitat que els gegants de petroli russos busquin abandonar l'acord que tenen amb l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) per retallar la producció. El petroli ha rebotat un 60% des de juny, amb el cru Brent s'ha situat en màxims de tres anys i per sobre dels 71 dòlars el barril abans d'iniciar la setmana passada un important retrocés que ha anul·lat els seus guanys de 2018.

La possibilitat que Rússia canviï de postura respecte a la producció ha augmentat també davant l'increment de les exportacions de cru dels Estats Units, que amenacen de debilitar Rússia i amb soscavar el control de l'Aràbia Saudita sobre els principals mercats estrangers en un moment de fort creixement econòmic i augment de la demanda de productes derivats del cru.

No obstant això, Mohammed Barkindo, secretari general de l'OPEP, ha dit que el president rus, Vladímir Putin, i el ministre d'energia rus, Alexander Novak, li han assegurat que Rússia no variarà el rumb.

"He escoltat i rebut garanties tant del senyor Alexander Novak com del president Putin que seguiran compromesos amb l'OPEP", va dir Barkindo a la CNBC en el marc de l'Exposició Petroliera d'Egipte al Caire.

"Han demostrat això més enllà de tot dubte raonable a través del seu alt nivell de conformitat amb l'ajust de subministrament, per la qual cosa crec que no hi ha res pel que preocupar-se aquí", va afegir, i va recalcar: "Estem tots al mateix vaixell".

El suport de Rússia als països de l'OPEP és fonamental. Al novembre, quan es van estendre les retallades de producció d’1,8 milions de barrils diaris, Rússia va tornar a comprometre’s amb aquest pla. Els països OPEP assumeixen una reducció d’1,2 milions de barrils mentre que Rússia i la resta de grans productors 'no-OPEP' es fan càrrec dels 600.000 restants.

Rússia va prometre el 2016 retallar la seva producció en 300.000 barrils al dia però, a diferència de les companyies petrolieres estatals típiques de l'OPEP, els gegants energètics russos són empreses que cotitzen en borsa. En aquest sentit, el responsable de l'empresa russa Gazprom NEFT va dir divendres que els productors podrien ajustar els seus compromisos en virtut de l'acord tan aviat com el proper trimestre, ha informat Reuters. Per la seva banda, el conseller delegat de Gazprom, Alexander Dyukov, va declarar que espera que els productors acordin augmentar la producció, ja que el mercat s'ha equilibrat essencialment després d'anys d'excés d'oferta.

Noticias relacionadas

contador