Iraq podria ser el proper gran productor en sortir de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) després que Qatar hagi anunciat la seva intenció d'abandonar el càrtel a partir de l'any que ve. Això és el que opinen els analistes de Barclays, que reconeixen que, durant els últims temps, l'Iraq ha estat amb freqüència "fora de lloc" dins de l'OPEP.

"L'Iraq ha estat fora de lloc amb freqüència... així que, si les restriccions per retallar fossin massa estrictes, podria sentir que li convé deixar de ser membre de l'organització", va dir Michael Cohen, cap d'investigació de mercats energètics de Barclays, a CNBC.

Mentre la sortida de Qatar pot considerar simbòlica i tindrà poc impacte, l'Iraq és el segon major productor de petroli d'entre els 15 membres que conformen l'OPEP. El país ha patit durant els últims temps a causa de les sancions que limiten la seva producció i de la seva infraestructura cada vegada més afeblida. Segons l'Agència Internacional de l'Energia, més del 90% dels ingressos del govern de l'Iraq prové del petroli.

Cohen es va referir a les visites del ministre saudita de petroli, Khalid al-Falih, a Bagdad durant els últims dos mesos, encara que va admetre que no coneixia el contingut de les converses dels funcionaris, que no es van fer públiques en la seva totalitat.

"No estem al corrent de la naturalesa d'aquestes converses, però clarament hi ha molta preocupació pel que fa a mantenir l'Iraq en el que diu", va afirmar Cohen.

Segons els mitjans de comunicació, Al-Falih es va reunir amb els seus homòlegs iraquians i amb el primer ministre del país, Adel Abdul-Mahdi, per discutir l'augment de la cooperació en els camps de l'energia i l'electricitat. Els Estats Units ha estat encoratjant la inversió saudita en la reconstrucció de l'Iraq com a mesura per contrarestar la forta influència de l'Iran al país.

Noticias relacionadas

contador