ep petroleo 20170517150807
CREATIVE COMMONS

Els experts d'HSBC s'han sumat als molts analistes que han retallat o estan retallant les seves previsions per al preu del petroli per 2019. La rebaixa en aquest cas també ha estat dràstica (fins als 64 dòlars el barril Brent des dels 80 dòlars previs), i, a més, ha reduït la seva estimació per al 2020 i 2021 (fins als 70 dòlars des dels 85 i 75 anteriors, respectivament).

"Per 2019, pronostiquem un preu mitjà de 64 dòlars per barril, amb una progressió trimestral de 59 dòlars, 65 dòlars, 65 dòlars i 67 dòlars. Aquesta progressió té en compte dos factors principals: la debilitat estacional de la demanda durant el primer trimestre de l'any i factors relacionats amb la IMO (Organització Marítima Internacional) 2020, que començarà a influir en el comportament del mercat durant la segona meitat de l'any", expliquen aquests experts.

A partir de finals de 2019, HSBC assumeix un preu del petroli Brent a 70 dòlars de mitjana tant per al 2020 com per 2021, amb un augment anual del 2% impulsat per la inflació. Tot i la debilitat en el preu, aquests analistes consideren que aquest estarà 'protegit' tant per les actuacions dels Estats Units respecte a la producció com per les de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli).

El petroli retalla posicions aquest dilluns. El barril Brent cotitza als 59,74 dòlars (-1,22%) mentre que el West Texas cedeix un 1,24%, fins als 50,95 dòlars. Els preus del cru es veuen penalitzats avui per les febles dades macro a la Xina. Les exportacions xineses de desembre van caure un 4,4% respecte a l'any anterior, la major caiguda mensual en dos anys, percentatge que apunta a un major debilitament de l'economia més gran del món. Les importacions també es van contraure i van caure un 7,6%, el descens més gran des de juliol de 2016.

L'empresa d'investigació econòmica TS Lombard assenyala que els preus del petroli estan limitats, ja que "l'economia mundial s'està alentint i limita la possibilitat de sorpreses positives en la demanda de petroli i dificulta la reducció d'inventaris".

Ole Hansen, cap d'estratègia de matèries primeres al Saxo Bank de Dinamarca, apunta que "el deteriorament observat recentment en les dades econòmiques dels Estats Units, Europa i la Xina" significava que la pujada dels futurs de petroli probablement es limitava a 64 dòlars per barril en el cas de Brent, i a 55 dòlars, en el de WTI.

Les febles dades xineses contraresten el suport general que els mercats petroliers han estat rebent des de principis d'any per les retallades en el subministrament de l'OPEP i d'alguns aliats no pertanyents a l'OPEP, entre ells Rússia.

Als Estats Units, els perforadors van tancar 4 plataformes petrolíferes durant la setmana fins a l’11 de gener, amb la qual cosa el compte total es va reduir a 873, segons explica la comanyia de serveis energètics Baker Hughes en un informe publicat divendres recollit per Reuters.

Noticias relacionadas

contador