yacimiento petroleo mexico

El preu del petroli ha reprès les seves caigudes després que s'hagi estès la notícia que els cossos tècnics dels països productors de petroli, de dins i fora de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), no han aconseguit un acord per subjectar la producció de cru a un rang interval entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris. A més, Rússia ha conformat que no assistirà al conclave de Viena que se celebrarà el 30 de novembre.

La ronda de trobades entre països membres i no membres de l'OPEP s'ha vist compromesa després de que l'Aràbia Saudita s'hagi negat a reunir-se amb altres països, inclosa Rússia. El major productor mundial de petroli i líder de fa cto de l'OPEP havia declarat que no mantindrà contactes amb altres nacions fins que hi hagi una "decisió clara" a l'organització.óleo y líder de facto de la OPEP había declarado que no mantendría contactos con otras naciones hasta que haya una "decisión clara” en el seno de la organización.

Rússia, per la seva banda, ha refusat assistir a la reunió de l'OPEP, però ha insistit que es poden celebrar trobades prèvies al conclave entre països productors. Després d'aquestes informacions, el barril tipus Brent cedeix prop d'un 2%, fins a preus per sota dels 48 dòlars i el West Texas es deixa gairebé un 1,40% fins a preus per sota dels 46,50 dòlars.

La reacció d'Aràbia Saudita va provocar caigudes de fins a un 3% el passat divendres i anticipava que qualsevol acord sense la participació d'Aràbia Saudita fos inviable i disparés l'escepticisme dels inversors. Els preus del petroli a l'inici de la setmana es deixaven un altre 2%.

COL·LABORACIÓ DE L'IRAQ

No obstant això, el preu del petroli va donar la volta després que el ministre d'Energia de l'Iraq manifestés que el país col·laborarà amb l'OPEP per arribar a un acord "acceptable per a tots". Tant el barril de Brent com el de West Texas cotitzaven amb pujades properes al 2% en la tarda del dilluns.

La volatilitat en els preus del petroli es mantindrà en l'avantsala del conclave de l'OPEP

Rússia, per la seva banda, va declarar a inicis de la setmana passada que recolzarà el que decideixi l'OPEP i que veu moltes possibilitats que s'arribi a un acord. El dijous passat, el país liderat per Vladimir Putin va assenyalar que està disposat a mantenir la seva producció eL 2017 al nivell actual -el més alt des de l'època soviètica-, enfront de la seva previsió anterior d'elevar la seva producció en 300.000 barrils diaris.

Els experts esperen que la volatilitat en els preus del petroli es mantingui en l'avantsala del conclave de l'OPEP a Viena, que se celebra el 30 de novembre, però creix la desconfiança als mercats que s'aconsegueixi un pacte ferm per subjectar la producció.

A més d'aquestes tensions, en el si mateix de l'OPEP es palpa la desconfiança entre països que competeixen pels mateixos mercats i diversos països, com Iran, l'Iraq, Líbia i Nigèria busquen una alternativa per quedar exemptes d'un acord que subjecti la produción. El debat també gira entorn de les quotes individuals de producció que alguns membres volen mantenir, explica Wall Street Journal.

“Els mercats s'havien mostrat esperançats davant la perspectiva que hi hagués una acció coordinada entre països productors de petroli, dins i fora de l'OPEP, però les accions dels últims dies fan pensar que simplement no existeix aquesta voluntat”, assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. “Esperem que aquest panorama mantingui el preu del petroli agitat mentre els països productors de dins i fora de l'organització juguen amb el mercat”, assegura l'analista.

No obstant això, experts de Barclays i de Goldman Sachs aventuren que el preu del barril Brent es recuperarà fins als 50 dòlars si s'anuncia un acord sobre les retallades de producció. “Si no hi ha consens, el barril es depreciarà fins als 45 dòlars en el primer semestre de 2017”, asseguren analistes de Goldman Sachs en declaracions a Reuters.

contador