petroleocaida

El petroli puja més d'un 2% aquest dimecres després de desplomar-se un 7% durantla passada jornada. El barril Brent recupera el nivell dels 66 dòlars, tot i que encara deixa molt enrere aquests màxims vistos l'octubre propers als 87 dòlars. En el cas del West Texas, el cru recupera els 56 dòlars.

Els descensos en el cru dels últims temps tenen a veure amb múltiples factors, especialment amb els dubtes sobre la fortalesa de la demanda, l'excés de l'oferta, i l'última patacada està motivada per les pressions de Donald Trump a l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) perquè no retalli la seva producció, tal com té previst fer durant la reunió de desembre.

"El mercat del petroli està trist perquè segueix desplomant després de la caiguda del 7% de dilluns, en seguir nodrint-se d'oferta i amb la demanda una mica encongida", assenyala l'expert Ramon Morell.

Els nivells actuals del Brent i del West Texas impliquen una caiguda de valor d'un 35% des de primers d'octubre, una de les majors correccions des que els preus es van enfonsar el 2014. "Això fa que la corba 'forward' dels preus s'hagi donat la volta. Els preus al comptat el setembre van ser significativament majors que els de lliuraments a termini, una estructura que s'anomena 'backwardation' i que implica un mercat estret perquè es fa poc atractiu emmagatzemar petroli. A mitjans de novembre, la corba s'havia girat cap a 'contango', on els preus per a lliurament immediat són més barats que els de lliurament posterior. Això implica un mercat amb sobreoferta i fa atractiu posar-se a augmentar les reserves emmagatzemades", explica Morell.

Els mercats del petroli estan pressionats des de dos costats: un augment de l'oferta i una creixent preocupació per la desacceleració econòmica. En aquest sentit, s'espera que la producció de cru dels Estats Units als seus set principals conques d'esquist aconsegueixi un rècord de 7,94 milions de barrils per dia el desembre, segons va dir aquest dimarts l'Administració d'Informació Energètica (EIA, per seves sigles en anglès).

Aquest augment de la producció de cru esquist ha propiciat que la producció total de cru dels EUA arribi a la xifra rècord d’11,6 milions de barrils per dia, xifra que converteix els Estats Units en el major productor de petroli del món, per davant de Rússia i Aràbia Saudita.

La majoria d'analistes espera que la producció nord-americana superi els 12 milions de barrils diaris durant el primer semestre de 2019.

"Això, al nostre parer, limitarà qualsevol pujada per sobre dels 85 dòlars per barril", va dir Jon Andersson, director de matèries primeres de Vontobel Asset Management.

Noticias relacionadas

contador