petroleo1

Els preus del petroli cauen aquest dimarts, després de les declaracions del president dels EUA, Donald Trump, amb les quals ha pressionat l'OPEP perquè l'entitat no retalli la producció amb l'objectiu de pujar els preus. El barril West Texas i el Brent es deixen un 2%

"Esperem que l'Aràbia Saudita i l'OPEP no retallin la producció petroliera. Els preus del petroli han de ser molt menors a base de l'oferta", ha dit Trump en Twitter.

Les declaracions del president nord-americà arriben després que l'Aràbia Saudita amenacés amb retallar la producció de petroli per subjectar els preus que encadenen cinc setmanes de caigudes. Tant el West Texas com el Brent cotitzen per sota de 60 i 70 dòlars, respectivament.

LA DEMANDA MUNDIAL PUJARÀ FINS ALS 106 MILIONS DE BARRILS

D'altra banda, l'Associació Internacional de l'Energia (AIE) va pronosticar que la demanda mundial de petroli ascendirà fins als 106,3 milions de barrils diaris el 2040 tenint en compte el nou marc normatiu internacional, segons es desprèn de l'edició de 2018 de l'informe 'Perspectives de l'energia mundial', publicat aquest dimarts.

En concret, l'AIE pronostica tres escenaris possibles per a les pròximes dues dècades: un en què es mantinguin les polítiques actuals a nivell mundial, un altre en què s'implementin les polítiques d'eficiència energètica i reducció de dependència de combustibles fòssils que ja s'han anunciat i un tercer en què es produeixi una transició "accelerada" cap a un model d'energia neta.

Mentre que en el primer escenari l'AIE estima que la demanda d''or negre' repuntarà fins als 120.500.000 de barrils diaris, en els altres dos escenaris possibles pronostica que la demanda se situarà als 106.300.000 i 69,9 milions de barrils diaris, respectivament. De la mateixa manera, l'oferta s'estableix a nivells similars.

Dins el principal escenari contemplat per l'AIE, el de les noves polítiques, els Estats Units s'assentarà com el major productor de petroli a nivell mundial, amb un nivell d'oferta de 16,2 milions de barrils diaris el 2040. Dels països aliens a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), Rússia ocuparà el segon lloc per nivell de bombament, fins a un total de 9,4 milions de barrils diaris.

De la seva banda, l'Aràbia Saudita es mantindrà com el major productor del càrtel petrolier, amb una producció estimada de 13,3 milions de barrils el 2040. En segon lloc se situarà l'Iraq, amb 6,8 milions de barrils per jornada.

En conjunt, la producció de cru aliena a l'OPEP creixerà un 7,3% entre 2017 i 2040, fins als 57.100.000 de barrils diaris. Mentrestant, la producció de càrtel creixerà un 24,5%, fins als 46,3 milions de barrils.

L'AIE ha assegurat que el creixement en el consum del cru durant les pròximes dues dècades es pot atribuir al major ús dels petroquímics, així com l'alça en la demanda de combustible al sector del transport a causa del major trànsit aeri i per carretera.

LA XINA, EL MAJOR COMPRADOR

Les dades difoses per l'AIE al seu informe mundial sobre el mercat energètic també indiquen que la Xina passarà a ser el principal consumidor de petroli a nivell mundial el 2035 i superarà els Estats Units.

Washington va comptabilitzar una demanda d''or negre' equivalent als 17,9 milions de barrils per jornada el 2017, mentre que Pequín es va situar als 12,3 milions de barrils.

No obstant això, cap al 2035 l'AIE estima que els dos països intercanviaran les seves posicions, de manera que els Estats Units registrarà un consum de cru de 15,6 milions de barrils diaris, mentre que el gegant asiàtic arribarà als 15,7 milions de barrils.

Noticias relacionadas

contador