• 'Guerra oberta' entre els principals productors del càrtel petrolier
opep portada

L'intent del president dels Estats Units, Donald Trump, de polititzar el mercat del petroli hauria de ser castigat per l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), segons el ministre d'Energia de l'Iran, Bijan Zanganeh.

En declaracions als periodistes recollides per CNBC i realitzades dos dies abans de la trobada de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) a Viena, Zanganeh ha assenyalat que "el petroli no és una arma, no és una eina política que es pugui utilitzar contra alguns països, productors o consumidors".

El consens espera que, després de les sancions que els Estats Units ha amenaçat amb imposar a l'Iran, i que previsiblement limitaran la seva capacitat de producció de cru, Aràbia Saudita i Rússia comuniquin aquest divendres la seva intenció d'augmentar la producció, modificant l'acord per retallar la producció que mantenen fins ara.

"L'OPEP no és una organització política i crec que cal que recolzi aquesta idea que el mercat ha de despolititzar-se i condemnar qualsevol ús del petroli com a arma o eina contra alguns països", ha afegit.

Zanganeh ha dit que ha estat Donald Trump qui ha creat dificultats per al mercat petrolier en imposar sancions contra l'Iran i Veneçuela i que ara espera que l'OPEP faci front a les conseqüències bombant més cru.

"El president Trump creu que pot ordenar l'OPEP que faci alguna cosa... No és just, crec, i l'OPEP no és part del Departament d'Energia dels Estats Units", va dir Zanganeh.

L'OPEP no té previst prendre una decisió sobre la política de producció fins divendres, tot i que la reunió ja es perfila com una de les més polèmiques dels últims anys.

Aràbia Saudita, líder de facto de l'OPEP i principal exportador de cru, ha estat pressionant, juntament amb Rússia, perquè el càrtel afluixi els seus controls de subministrament, que es van introduir al gener de 2017 per tal d'apuntalar els preus. No obstant això, altres membres de l'OPEP, entre ells l'Iran, l'Iraq i Veneçuela, estan pressionant actualment contra qualsevol canvi en la política actual.

Noticias relacionadas

contador