photo d illustration des pieces de monnaie et des billets en yens japonais 20220922084517

El ien japonès s'ha enfonsat a mínims de 15 anys enfront de l'euro, així com a mínims de 8 anys enfront de la lliura i a mínims històrics enfront del franc suís a les últimes 24 hores. Ara mateix, per un euro s'aconsegueixen 158 iens i per un dòlar, 144 iens.

Els últims dies, el ministre japonès de Finances, Suzuki, ha advertit que els moviments excessius del ien podrien provocar una resposta adequada.

"Mentre els operadors del ien se centren a la zona de 145,00 enfront el dòlar nord-americà, no se'ls escapa que la seva divisa s'està veient encara més afectada lluny dels focus del bitllet verd. Si cal reaccionar, podria ser aviat" , comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Ens inclinem a pensar que els funcionaris podrien estar ja força preocupats i, per descomptat, hi ha hagut alguns comentaris recentment", afegeix Stephen Innes, soci gerent de SPI Asset Management. "És cert que les intervencions a finals del 2022 es van produir quan el ien era més feble que els nivells actuals (143-144 al setembre, gairebé 150 a l'octubre). Això era llavors, això és ara, i algunes coses han canviat, particularment les perspectives d'inflació", afegeix.

Aquesta situació augmenta l'atenció sobre el que hagi de dir avui dimecres el governador del Banc Central del Japó (BoJ), Kazuo Ueda, que intervé en un gran debat de banquers centrals al Fòrum de Sintra on també hi seran la presidenta del BCE, Christine Lagarde, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, i el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey.

contador