cbpetroleo8 short1

El barril Brent ha superat els 70 dòlars (70,76 dòlars. +0,4%) i ha escalat fins a nivells no vistos des de novembre de l'any passat. L'últim impuls del cru s'ha suportat sobre les retallades persistents de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), les sancions a l'Iran i Veneçuela i, especialment, les tensions creixents a Líbia.

"Els continus retalls de subministrament de l'OPEP i les sancions dels Estats Units sobre l'Iran i Veneçuela han estat el principal impulsor dels preus al llarg d'aquest any", assenyala a Reuters Hussein Saied, estrateg en cap de la companyia FXTM.

Els analistes de Danske Bank assenyalen que aquestes últimes pujades s'han produït enmig de l'optimisme pel compliment de les retallades per part de l'OPEP i després que, durant el cap de setmana, el govern de Líbia anunciés un contraatac contra el líder rebel Khalif Haftar i el seu autodenominat Exèrcit Nacional Libi. "L'escalada del conflicte suposa un altre risc per als subministraments libis -que van augmentar en març-, cosa que podria donar lloc a un major suport al preu del petroli en una setmana que podria portar bones notícies a les converses comercials (entre els EUA i la Xina)", assenyalen des de Danske.

El West Texas també ha avançat i s'ha situat a nivells per sobre de 63 dòlars. "L'evidència que les retallades de l'OPEP estan tenint un impacte més profund als nivells d'inventaris dels EUA ha convençut els inversors perquè se sentin més còmodes prenent posicions alcistes al sector energètic durant tot el mes de març", expliquen els experts de TD Securities.

Tot i els elements que serveixen de catalitzadors per a les pujades, els analistes adverteixen que segueix havent-hi riscos a la baixa per al cru. En aquest sentit, recorden que Rússia és un participant reticent en el seu acord de retallada de producció amb l'OPEP i podria augmentar la producció si l'acord no es prorroga abans que expiri l'1 de juliol. La producció de petroli de Rússia va assolir un rècord nacional d’11.160.000 de barrils diaris l'any passat.

Als Estats Units, la producció de cru dels quals va assolir un rècord mundial de 12,2 milions diaris a finals de març. Les exportacions de cru dels EUA també han augmentat i han superat els 3 milions de barrils diaris per primera vegada a principis d'aquest any.

Noticias relacionadas

contador