• Les borses europees han tancat amb petits canvis pendents del que passi als EUA
  • ArcelorMittal s'ha desplomat després de presentar resultats decepcionants
  • Telefónica ha caigut un 0,26% després de que Moody's rebaixés la seva qualificació
eeuudebate

El món mira aquest dimarts als EUA, s'estan celebrant les eleccions de les quals sortirà el 45è president del país. Els mercats europeus també miren al país nord-americà i han cotitzat sense grans canvis pendents de tot el que ocorri. L'IBEX-35 ha pujat un 0,20% fins als 8.937 punts després d'haver estat cotitzant gairebé tota la sessió amb petites caigudes.

BBVA ha liderat els guanys a la borsa espanyola, amb una pujada de l'1,56% fins als 6,5 euros. Bankia l'ha acompanyat en la part alta de la taula amb un avenç de l'1,25% fins als 0,8 euros. Per la seva banda, Endesa ha estat el tercer valor amb major pujada: 1,01% fins als 18,9 euros, després de presentar els seus comptes en els quals es reflecteix que ha incrementat els seus beneficis un 8% en els nou primers mesos de l'any.

BBVA ha liderat els guanys en la borsa espanyola, amb una pujada de l'1,56% fins als 6,5 euros

Una altra empresa que ha presentat resultats ha estat ArcelorMittal, però no amb la mateixa sort. El valor acerer és el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 4,47% fins als 5,86 euros. Ha publicat uns resultats del tercer trimestre que els analistes han qualificat com a “fluixos” i unes previsions del quart trimestre de 2016 per sota de les xifres del tercer trimestre d'aquest any.

En la resta del mercat europeu, s'ha imposat el verd, donant per descomptat una victòria de la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton. Així, el FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,54%, el CAC 40 de França s'ha revaloritzat un 0,31% i el DAX 30 alemany ha pujat un 0,16%.

ELECCIONS ALS EUA

El que ha mogut aquest dimarts els mercats han estat les eleccions dels EUA. La campanya electoral als Estats Units ha acabat oficialment i els votants nord-americans estan decidint finalment qui substituirà a Barack Obama al capdavant de la Casa Blanca. Les fortes pujades d'aquest dilluns a Wall Street, que van seguir a les del Vell Continent i fins i tot les van superar (+2% de mitjana) són un indicatiu que Hillary Clinton és favorita en totes les travesses. Segons l'última enquesta de Reuters, Clinton té el 90% de possibilitats de guanyar aquests comicis.

La candidata demòcrata ja ha votat. Ho ha fet, segons ha anunciat CNN, en el col·legi que li correspon, que està situat en Chappaqua, Nova York. D'altra banda, quan Trump ha anat a votar al seu col·legi electoral a Manhattan s'han produït esbroncades.

MOODY'S REBAIXA LA QUALIFICACIÓ A TELEFÓNICA

Telefónica ha estat l'únic valor dels pesos pesants de l'IBEX que ha tancat amb una caiguda del 0,26%, fins als 8,97 euros. Aquesta baixada es deu a la rebaixa de la seva qualificació per part de Moody's. L'agència va retallar la seva qualificació creditícia des de Baa2 fins a Baa3, amb perspectiva estable, a tan sol un esglaó del 'bo porqueria', que significa la pèrdua del grau d'inversió.

No obstant això, aquest dimarts, la teleco ha estat incorporada a la llista de Morningstar d'empreses d'"alta qualitat” i “infravalorades” a la borsa, Morningstar utilitza dos criteris per definir aquests títols, que es basen en dos termes anglosaxons: 'fair value' i 'moat'. El primer fa referència al valor intrínsec d'una acció, calculat pels analistes de la firma. El segon, empreses sòlides des del punt de vista dels seus avantatges competitius.

En la resta del mercat europeu, s'ha imposat el verd, donant per descomptat una victòria de la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton

ANÀLISI TÈCNICA

“Alea iacta est. Allò que menys importa és com tanca aquest dimarts el nostre selectiu ja que ho fa sense cap tipus d'ostentació, ni de feblesa ni de fortalesa”, assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. De fet, afegeix que “només esperem que les caigudes d'aquest matí hagin servit per emplenar gran part del buit (gap) alcista deixat en la sessió d'aquest dilluns per des d'aquí donar continuïtat al rebot que es va iniciar ahir”.

Abans de res, l'analista apunta que per poder dir que estem davant una mica més que un rebot li exigirem al preu que tanqui per sobre dels 9.040 punts (buit a la baixa del dimecres de la setmana passada). “Els nivells de 'sobreventa' diaris són importants i si no fos perquè demà quan Europa clareja ja es coneixerà el resultat de les eleccions nord-americanes, on tot pot passar, apostaríem per una continuïtat de les pujades iniciades aquest dilluns”, avisa l'expert.

En qualsevol cas la sessió de demà dimecres promet ser “interessant i volàtil i per si de cas mai està de més saber on estan els suports a respectar sí o sí si no volem començar a veure fantasmes”. I aquests nivells de suport no són uns altres que els mínims del passat divendres, últim mínim de reacció: 8.755 punts de l'IBEX-35, els 10.200 del Dax (comptat) i els 2.939 punts de l'Euro Stoxx 50 Total Return. “O dit amb altres paraules, mentre els mínims de la setmana passada des d'on tenim l'últim mínim de reacció aguantin, pot ser que les importants caigudes de la setmana passada quedin en només una petita relliscada”, conclou l'expert.

contador