reino unido bandera portada

L'informe d'inflació del Regne Unit del mes de març ha donat una xifra de l'IPC per sobre del que s'esperava, en disparar-se fins al 7%, des del 6,2% del febrer, taxa que amplia el màxim de 30 anys d'aquest indicador, en ubicar-se en la seva dada més elevada des del març del 1992. El consens de mercat preveia un repunt fins al 6,7%. La inflació subjacent també ha superat les previsions del 5,4% i ha avançat fins al 5,7%, cinc dècimes més que el 5,2% del mes passat.

En termes mensuals, la pressió dels preus ha escalat a l'1,1% des del 0,8% anterior i la subjacent ho ha fet al 0,9%, des del 0,8% del mes de febrer.

Alhora, la taxa general dels preus de producció entrant i sortint va experimentar al març creixements anuals respectius del 19,2% i l'11,9%, sent-ne les matèries primeres de metalls i el petroli els que més van contribuir a l'alça. A escala mensual, la taxa de les dades de producció es va elevar al 2,0% i al 5,2%, respectivament.

"Aquestes dades deixen la possibilitat molt real que vegem una prova dels màxims del 1991 del 8,3% a mitjans de l'estiu", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets.

"Aquest és el sisè mes consecutiu d'augment de la inflació, i les dades reflecteixen la situació actual de milions de persones: factures més elevades en tota mena de productes, des de la benzina fins als aliments i el combustible, i menys diners al final de cada mes per invertir en el seu futur", assenyala Colin Dyer, analista d'abril.

"Les condicions actuals seran especialment dures per als que depenen dels estalvis en efectiu, que corren el risc real de perdre valor en "termes reals" a mesura que augmenta la inflació. Per posar-ho en perspectiva, 10.000 lliures d'estalvis en efectiu guardats fa cinc" anys podrien comprar avui 800 lliures menys, valor que acaba de ser eliminat pel desgast de la inflació", afegeix l'expert.

Noticias relacionadas

contador