boris johnson marcha
Alberto Sánchez

La inflació al Regne Unit s'ha situat al febrer al 6,2% anual, el nivell més alt des del març de 1992, ja que l'augment del cost dels aliments i l'energia segueix agreujant la crisi del cost de la vida al país.

L'índex de preus al consum del febrer va superar les expectatives del mercat, que esperaven una xifra anual del 5,9%, i va superar àmpliament el màxim de 30 anys assolit al gener (5,5%).

En termes mensuals, la inflació de l'IPC va ser del 0,8% i va superar les expectatives d'un augment del 0,6%.

El Banc d'Anglaterra ha pujat els tipus d'interès en tres reunions consecutives de política monetària per tal de contenir la inflació desbocada sense frenar el creixement econòmic.

La setmana passada, el Comitè de Política Monetària va adoptar un to més moderat del que esperava el mercat, destacant la reducció dels ingressos de les llars enmig d'una forta pujada dels preus de les matèries primeres després de la invasió de Rússia a Ucraïna.

"La inflació de l'IPC va fer un altre gran pas al febrer cap al màxim del 8,5% que esperem a l'abril", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics. Mentre que la inflació dels preus de l'energia es va reduir al 22,7%, des del 23,2% del gener -els preus dels carburants van pujar molt fa un any-, la inflació de l'IPC dels aliments va augmentar al 5,1%, des del 4,3%, ja que els supermercats van traslladar als consumidors una major part del recent augment dels preus de producció.

La inflació subjacent de l'IPC de béns va augmentar el 7,4%, des del 5,8%, per raons semblants. Va ser alta el febrer en part perquè els minoristes no essencials encara no van poder obrir les seves botigues fa un any, de manera que no van pujar els preus tant com és normal. No obstant això, la pujada de l'1,4% intermensual de l'IPC de béns subjacent del mes passat va superar la pujada mitjana de l'1,0% del febrer a la dècada del 2010, fet que demostra que els preus també tenen un impuls a curt termini. La inflació dels serveis, per la seva banda, va pujar al 3,5%, des del 3,2% del gener, encara que part de l'excés sobre la seva taxa mitjana del 3,0% a la dècada del 2010 és atribuïble a la pujada del tipus d'IVA que paguen les empreses d'hostaleria i turisme a l'octubre. "La inflació generada internament està només lleugerament per sobre de la taxa que sol ser consistent que la taxa general assoleixi l'objectiu del 2%", indiquen aquests analistes.

"De cara al futur, la inflació de l'IPC sembla que augmentarà fins al 6,5% al ​​març, impulsada principalment pel recent augment dels preus dels carburants, i després fins al 8,5% a l'abril, quan les llars es vegin afectats per l'augment del 54% del límit dels preus de l'energia", insisteixen des de Pantheon Macroeconomics. "A partir de llavors, esperem que la taxa d'inflació general de l'IPC es calmi als mesos següents, i que es redueixi fins al voltant del 7% a l'agost", conclouen.

contador