boris johnson brexit reino unido
Flickr

El primer ministre britànic, Boris Johnson, no s'acovardirà aquesta tarda durant la trobada que està planejada amb Angela Merkel a Berlín i li transmetrà que o accepta canviar els termes de l'acord vigent per al Brexit o el Regne Unit sortirà de la Unió Europea (UE) el 31 d'octubre sense acord.

Es compleixen més de tres anys des que el poble britànic va votar en majoria abandonar la UE, però, ara per ara, encara no estan clars els termes en què abandonarà aquesta organització a la qual es va unir l'any 1973.

Johnson aposta perquè la disjuntiva esmentada anteriorment (o es canvien els termes o marxaran sense acord) i la pressió que això generarà, convenceran Merkel i el president francès, Macron, d'arribar a un acord d'última hora que satisfaci les demandes dels britànics.

El problema és que, a falta de 10 setmanes per al 'Dia D', la UE ha insistit en repetides ocasions en què no renegociarà els termes de l'acord de sortida fixats amb la predecessora de Johnson, Theresa May, i així defensarà els drets d'Irlanda. Davant d'això, el primer ministre britànic assegura que la UE està sent "una mica negativa", però que es pot arribar a un acord. Si no, el ministre va assegurar que "el Regne Unit s'aniria sense arribar-ne a cap". Per tant, a l'espera de la trobada d'aquesta tarda a Berlín, la situació es troba a la vora de l'abisme i el Brexit dur es contempla seriosament com una possibilitat tant pels governs com pels inversors.

Per la seva banda, la resposta d'Alemanya no s'ha fet esperar i ha arribat des de diverses direccions. Sense anar més lluny, el diari més venut a Alemanya, Bild, va denominar Johnson com el "perdedor del dia", al·legant que estava "mossegant granit", perquè Merkel ja havia rebutjat la seva petició de noves negociacions. "El primer ministre britànic no hauria d'haver enviat la seva carta instant a la UE a reobrir l'acord de divorci si volia obtenir resultats durant les reunions amb els líders europeus", ha dit aquest dimecres un alt conservador alemany. Així mateix, el president de la comissió d'afers exteriors al Parlament alemany ha afirmat que Alemanya descarta completament un acord de renegociació sempre que no hi hagi solucions sobre la taula per al problema amb la frontera irlandesa.

QUÈ SUPOSARIA UN BREXIT DUR?

Molts inversors afirmen que un Brexit sense acord, a més de danyar l'economia europea i la de Regne Unit, generaria forts onatges en l'economia mundial, afectaria als mercats financers i debilitaria la posició de Londres com a centre financer important.

En segon lloc, el fet de no arribar a un acord amb el Regne Unit s'extrapolaria molts altres termes, des dels passaports de mascotes trets posteriors al Brexit, fins a les vies comercials que generen capital, aliments i peces d'automòbils entre les dues parts.

Finalment, n'hi ha que tenen por que Johnson estigui preparant una confrontació amb la UE que li permeti collir el capital polític nacional del que ell qualificarà com intransigència de la UE.

Noticias relacionadas

contador