boris-johnson 20190625103021

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha abandonat els seus plans de tirar mà del filibusterisme parlamentari i mantenir la llei que la Cambra dels Comuns va aprovar aquest dimecres per desbaratar el Brexit dur encallat a la Cambra dels Lords. Els 'tories' havien presentat un centenar d'esmenes a la legislació que obliga el govern a demanar una nova pròrroga fins al 31 de gener, però la cambra alta de Westminster ha anunciat que aprovarà el projecte de llei aquest divendres.

Segons membres de l'oposició entre els Lords, el govern ha abandonat els seus plans després d'haver patit diverses derrotes en alguna de les esmenes. Si tot marxa segons el previst, dilluns -dia 9- la cap d'Estat, la reina Isabel II, sancionarà la normativa i Johnson es veurà forçat a sol·licitar una nova extensió de l'Article 50 del Tractat de Lisboa a Brussel·les si no s'arriba a cap acord a mitjans del mes que ve.

Johnson, que havia proclamat que trauria el país del bloc comunitari amb o sense Tractat de Retirada el 31 d'octubre, ha rebut un dur revés al Parlament aquesta setmana. El partit laborista de Jeremy Corbyn i els considerats 'rebels' entre les files conservadores han unit forces per vèncer el 'premier' fins a tres votacions entre dimarts i dimecres amb l'objectiu d'evitar el Brexit dur. A més, els socialdemòcrates tampoc han secundat els plans del primer ministre per convocar eleccions anticipades el 15 d'octubre.

A la llum dels últims desenvolupaments, i amb el Parlament tancat fins, precisament, al 14 d'octubre, Johnson es veurà obligat a sol·licitar una ampliació de la pròrroga a la Unió Europea de tres mesos més si no aconsegueix renegociar els termes del divorci. L'objectiu d'aquest nou ajornament "no serà tant el de renegociar l'acord, ja que Brussel·les es manté ferm en la seva negativa, sinó més aviat servirà per intentar esmorteir el cop de l'abandó del club europeu", escriuen els analistes de Goldman Sachs.

A més, una vegada que aquesta llei del veto al Brexit dur rebi la sanció reial, Johnson presentarà una moció en la qual s'indiqui que, "tot i la llei electoral", el govern vol avançar els comicis a una data determinada, per al qual llavors Johnson només necessitaria una majoria simple. Dimecres precisava del suport de dos terços de la cambra baixa, que no va acumular per l'abstenció dels laboristes, però "el preu que exigeix ​​el partit de Corbyn és que s'estengui la pròrroga", opinen des de Goldman Sachs.

Noticias relacionadas

contador