boris-johnson-nouveau-premier-ministre-britannique

Nova jornada d'infart a la Cambra dels Comuns. Després del dur cop assestat al primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dimarts, quan Westminster es va fer amb el control del procés del Brexit, els diputats opositors als plans del 'premier' d'un Brexit dur sotmetran a votació de la cambra un projecte de llei que obligui el govern a demanar un nou ajornament del divorci amb la Unió Europea (UE). La resposta de Johnson són les eleccions anticipades.

Des d'aquest dimarts, els següents passos del procés per activar l'Article 50 del Tractat de Brussel·les depenen del Parlament britànic. Diversos membres del Partit Conservador van votar al costat dels diputats laboristes per evitar la ruptura amb Brussel·les el 31 d'octubre encara que no hi hagi un acord amb el bloc comunitari. La proposta va rebre el suport de 328 diputats i el rebuig de 301 parlamentaris.

Però això només és el principi. Tal com va aclarir el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, el tràmit d'ahir no va ser una votació sobre un projecte de llei, sinó una sobre el mecanisme que permeti que se segueixi endavant.

D'aquesta manera, aquest dimecres se sotmetrà a l'aprovació dels diputats una iniciativa legislativa que obligaria el primer ministre a buscar una pròrroga de tres mesos, fins al 31 de gener, si finalment no s'arriba a un acord de retirada abans del 19 d'octubre, el dia després de la pròxima cimera de líders de la Unió Europea. El Parlament ha d'aprovar qualsevol legislació aquesta mateixa setmana, ja que posteriorment tancarà les seves portes fins al 14 d'octubre.

Sense majoria a la Cambra, després que el diputat trànsfuga, Philip Lee, s'hagi passat als liberal demòcrates i de l'expulsió dels 21 'tories' que es van alinear amb els laboristes contra Johnson, l'única resposta possible pel seu executiu és un avançament electoral. Aquesta mateixa tarda també està previst que es voti la moció d'avanç dels comicis generals per a la qual Johnson necessita el 'sí' de dos terços de la cambra.

No obstant això, els laboristes ja han anunciat que només donaran suport a la moció si s'elimina qualsevol risc de divorci sense acord. Així ho ha expressat el líder de la formació, Jeremy Corbyn. D'altra banda, el ministre de Justícia a l'ombra del Regne Unit, Yasmin Qureshi, ha assegurat que els socialdemòcrates no donaran suport a cap intent del primer ministre d'avançar les eleccions generals abans que expiri el termini del Brexit a finals del mes d'octubre. La data que estudia el número 10 de Downing Street és el 14 o 15 del mes que ve.

El panorama segueix sent incert per experts i analistes. En l'única cosa que es posen d'acord és en què el perill del Brexit desordenat ha decrescut, a la llum dels últims esdeveniments. No obstant això "unes noves eleccions mantindran la volatilitat als mercats", indica Naeem Aslam, analista de Think Markets.

Noticias relacionadas

contador