boris johnson parlamento

El Tribunal d'Apel·lació de Escòcia ha declarat aquest dimecres "il·legal" la decisió del primer ministre, Boris Johnson, de clausurar el Parlament del Regne Unit. El mandatari britànic pretenia, amb aquesta mesura, que el Parlament no s'interrompés una sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord, pla que el Tribunal escocès ha tombat des d'aquest moment revocant una sentència judicial anterior.

Els tres jutges que componen la cort d'apel·lació a Escòcia han revocat la decisió presentada el setembre, en què es dictaminava que suspendre el Parlament, sí que tenia legalitat, ja que, el dret de suspendre la Cambra dels Comuns "és un poder reservat a l'Executiu."

Abans de la decisió que s'ha revocat aquest dimecres, les dues Cambres de Westminster havien decretat el final del període de sessions i declarat el tancament fins al 14 d'octubre, en línia amb l'ordre de Boris Johnson de clausurar l'organisme per a les següents cinc setmanes. La reacció a això ha estat instantània i multitud de britànics enfadats han omplert els carrers de Gran Bretanya.

Durant les cinc sessions de debat celebrades des de llavors, els parlamentaris es troben tramitant un procediment d'urgència perquè a través d'una llei, s'obligaria al primer ministre a sol·licitar un ajornament per al Brexit de no haver-se arribat a un acord amb Europa abans. Aquesta possibilitat s'ha convertit en realitat, després que la reina Isabel II acceptés la norma i aquesta superés els restants tràmits per poder presentar-la.

EL GOVERN BRITÀNIC APEL·LARÀ LA DECISIÓ JUDICIAL

Per la seva banda, el govern del Regne Unit no ha trigat a reaccionar a aquest veredicte del Tribunal escocès i ha anunciat que apel·larà la decisió de l'organisme en considerar il·legal la suspensió del Parlament de Johnson.

"Estem decebuts per la decisió d'aquest dimecres, i apel·larem a la Cort Suprema del Regne Unit. El Govern del Regne Unit ha de presentar un programa legislatiu nacional sòlid. La pròrroga del Parlament és la forma legal i necessària d'aconseguir-ho", ha declarat un portaveu del govern.

Noticias relacionadas

contador