brexit europa johnson portada

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha preparat un pla per evitar de manera legal que es produeixi una nova pròrroga del Brexit, després que divendres la Cambra dels Lords aprovés una llei que obligaria Johnson a sol·licitar un ajornament del divorci fins al 31 de gener per evitar un Brexit sense acord.

Els assessors de Johnson han mantingut una reunió aquest diumenge destinada a prevenir els intents del Parlament britànic de sol·licitar una tercera pròrroga de tres mesos si no s'arriba a un nou acord, segons ha informat el diari The Daily Telegraph.

Aquest pla implicaria que Johnson enviés una carta en què sol·licita aplicar l'article 50 que estableix que el govern no vol cap retard després del 31 d'octubre, segons recull aquest diari.

Així, Johnson es manté ferm en la seva promesa de fer el Brexit el 31 d'octubre, ja sigui de forma ordenada o caòtica, de manera que només acudirà a Brussel·les a negociar un acord de sortida, no a sol·licitar un altre ajornament, segons han aclarit aquest diumenge diversos membres del govern.

Entre ells, el ministre de Finances, Sajid Javid, que ha confirmat que Johnson anirà al Consell Europeu que se celebrarà entre el 17 i el 18 d'octubre a Brussel·les per "intentar aconseguir un acord". "Per descomptat, no demanarà una nova extensió durant aquesta reunió", ha asseverat en BBC.

El secretari de Brexit del Regne Unit, per la seva banda, va insistir diumenge en què els ministres seguirien el codi ministerial, en resposta a la pregunta de si el primer ministre Boris Johnson violaria la llei i desafiaria el Parlament en buscar un Brexit sense acord.

La qüestió legal podria sacsejar el futur del govern britànic, i, si es viola, podria portar el primer ministre a la presó.

Quan se li va preguntar si Johnson desafiaria la llei, Stephen Barclay, Secretari d'Estat per sortir de la Unió Europea (UE), es va abstenir d'oferir una resposta definitiva i va dir a CNBC: "Bé, el codi ministerial requereix obeir la llei... però la qüestió clau és com complim "els resultats democràtics del poble britànic".

El Parlament britànic va aprovar el passat dimarts un pla per obligar Johnson a sol·licitar a la UE un nou ajornament del Brexit si pel 19 d'octubre el Parlament no ha aprovat un acord sobre el divorci entre Londres i Brussel·les o no ha donat un permís exprés el govern perquè es produeixi sense cap pacte.

Johnson va declarar posteriorment que "preferiria estar mort en una cuneta" abans de demanar a la UE una altra pròrroga del Brexit. La postura de Johnson no compta amb el suport de molts 'tories'. Més de 20 han estat expulsats del Partit Conservador per votar en contra del govern al Parlament i la ministra de Treball i Pensions, Amber Rudd, ha dimitit durant les últimes hores per la "purga" interna i pel fracàs del 'premier' a la seva obstinació d'aconseguir un nou acord.

Rudd ha explicat aquest diumenge en declaracions a la BBC que, segons ell, el govern no s'ha esforçat prou per aconseguir un nou acord amb la Unió Europea, cosa que aboca el Regne Unit a abandonar el bloc comunitari per les braves el pròxim 31 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador