cb euro 5 short1

La fortalesa de la inflació subjacent als EUA, en contrast amb les dades cada vegada més pessimistes que arriben des d'Europa i l'optimisme al voltant de les negociacions entre la Xina i els EUA mantenen el dòlar fortament apuntalat contra l'euro. La moneda comunitària ha tocat mínims de tres mesos aquest dijous, als 1,1250 dòlars i batalla contra nombroses pressions baixistes, segons els experts.

Els riscos s'apilen durant l'exercici de la divisa comunitària, que es negocia per sota de l'important nivell psicològic dels 1,13 dòlars. Rebots a part, "tot fa pensar que s’atacarà la zona de suport que presenta en els mínims de 2018 als 1,1214 dòlars", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Però, a més de les raons tècniques, el sentiment de mercat s'ha tornat favorable al dòlar. Per començar, per la bona marxa de les negociacions entre la Xina i els EUA, que insufla aire al 'bitllet verd'. El mateix secretari del Tresor nord-americà, Stephen Mnuchin, ha dit que espera grans avenços de les converses que se celebren a Pequín aquesta setmana.

D'altra banda, el mercat ha anat virant la seva postura d'inicis d'aquest 2019, quan va apallissar el dòlar després de la cautela exhibida per la Reserva Federal dels EUA (Fed) cap a les pujades de tipus. No obstant això, l'evolució de l'economia suggereix que el banc central haurà de mantenir-se atent a les pressions sobre els preus, fins i tot quan s'enfronta a perills potencials per al creixement del país.

EL FRACÀS EN EL PRESSUPOST DE SÁNCHEZ PESA EN EL EURO

A més, el recent impuls baixista de l'euro ha estat causat principalment per l'evidència que la debilitat econòmica de l'Eurozona és més aguda del que s'esperava. "Aquesta evidència s'ha confirmat aquest dijous, quan s'ha publicat que Alemanya va evitar per la mínima entrar en recessió a la segona meitat de l'any passat", indiquen els experts de MUFG Bank.

Segons aquests analistes, la recent inapetència per l'euro als mercats obeeix també a l'increment de la inestabilitat política a Espanya. El rebuig dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del president del Govern, Pedro Sánchez, i la gairebé certesa d'un avançament electoral han afegit llenya al foc a la baixa de la divisa. "Seran les quartes eleccions generals en vuit anys, cosa que treu a la llum l'altíssima incertesa institucional a la quarta potència de l'Eurozona", destaquen els experts del banc nipó.

A aquest panorama s'hi afegeix l'increment de la ultradreta de Vox, prossegueixen aquests analistes, que podrien fer-se amb l’11% dels vots en els comicis. "Aquesta incertesa política addicional no és en absolut benvinguda pels inversors en aquest moment", comenten, encara que també indiquen que no esperen que els efectes d'aquest mal moment a Espanya siguin "duradors".

contador