ep monedas euros billetes dinero 20190313110716
EUROPA PRESS - Archivo

El dòlar arrenca la setmana amb caigudes i una debilitat contra tots els seus rivals que marcarà el rumb del mercat de les divises durant els pròxims cinc dies, alhora que s'enfronta a diverses cites clau. Quatre bancs centrals es reuneixen, entre els quals destaquen el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) i la Reserva Federal dels EUA (Fed), a més dels bancs centrals de Suïssa i Noruega. I els inversors prenen posicions, especialment davant la Fed, que s'espera que adapti les seves projeccions de pujades de tipus.

Els analistes són gairebé unànimes en indicar que el banc central nord-americà rebaixarà els increments de taxes d'interès previstos de dos a un aquest any. A més, creixen les expectatives sobre el que esperen que sigui un discurs molt més acomodatici, cosa que manté el 'bitllet verd' amb el peu canviat. La moneda ha tocat mínims de dues setmanes en els seus encreuaments amb el dòlar australià i l'euro, que s'ha disparat fins als 1,1351 dòlars, nivells de preu no vistos des del 4 de març.

La divisa europea aconsegueix distanciar-se encara més dels mínims de 21 mesos aconseguits el 7 de març, quan va ser el Banc Central Europeu (BCE) que va desplegar les ales de colom, en ajornar encara més els increments de tipus d'interès. Des de llavors, les dades macro de l’Eurozona han donat cert respir a la moneda comunitària, però és definitivament el poc gana pel dòlar que bombeja les compres a la moneda europea.

La setmana passada, les dades de producció industrial del mes de gener van sorprendre a l'alça a la zona euro. "Notem que, tot i el comentari ombrívol sobre l'economia de la zona euro, el to de les publicacions econòmiques ha millorat clarament durant les últimes setmanes. La nostra positiva opinió es confirmarà o no divendres, quan es publiquin els índexs PMI d'activitat comercial", indiquen els analistes d’Ebury. "Esperem una sorpresa a l'alça, particularment en l'índex manufacturer. Això bé, podria provocar una modesta recuperació de l'euro cap a la meitat del seu rang dels últims mesos, a prop dels 1,15 dòlars", assenyalen.

Alguns experts indiquen que, fins i tot, s'han incrementat les possibilitats d'una retallada de tipus d'interès, mentre que el sentiment general és que, a més de revisar a la baixa els increments de taxes de 2019, ho farà de cara als dos anys vinents. "No ens sorprendria que, fins i tot, indiqui que un més i prou", indiquen els experts de Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador