zone-euro-l-activite-patit-du-contexte-international

Les vendes a les borses europees, que s'han vist llastrades aquest dimarts a la caiguda a mínims de dos anys dels bancs italians, s'han filtrat a l'euro. La divisa comunitària cedeix des dels seus màxims de dues setmanes de dilluns als 1,1470 dòlars, fins als 1,1395 dòlars. Al mercat de bons, la situació imita la resta de places i els inversors també es desfan de les seves posicions.

Durant les últimes jornades, els comentaris cautelosos de diversos membres de la Reserva Federal (Fed) sobre la perspectiva econòmica mundial, les dades febles dels Estats Units i una venda massiva a Wall Street havien fet caure el dòlar i recolzat la moneda única. Però les tensions entre Roma i Brussel·les pel pressupost italià han tornat a dinamitar l'auge de la divisa comunitària.

Les vendes s'han vist exacerbades perquè el sentiment al sector financer d'itàlia s'ha agrit a causa de l'estira i arronsa entre el govern del país transalpí i la Unió Europea (UE) sobre el pressupost per a 2019 i enmig d'una aversió més àmplia al risc entre els inversors.

El rendiment del bo a 10 anys va arribar a un màxim de sessió de 3,711%, un augment de 13 punts bàsics, després que el viceprimer ministre italià, Luigi Di Maio, digués a un programa de ràdio nacional que encara que les dues parts haguessin de treballar cap a una solució, les mesures clau en el pressupost del país serien intocables.

Experts de Société Générale assenyalen que aquest moviment s'ha produït pel "sentiment del mercat". "El risc italià continua pesant, i molt, entre els inversors i llasta l'euro", han explicat a Reuters. A més, la cautela s'imposa entre el Brexit, les vendes a Wall Street i les tensions comercials entre la Xina i els EUA.

Els nervis als mercats mundials han impulsat el ien, que puja moderadament fins als 112,33 iens per dòlar, mentre que l'altre actiu refugi, el franc suís, puja fins als 1,1344 francs per dòlar. La lliura es manté gairebé sense canvis al voltant dels 1,28 dòlars.

LA FED REFREDA EL DÒLAR

El mercat també presta especial atenció al dòlar després que el president de la Fed de Nova York, John Williams vinculés les pujades de tipus a la fortalesa de l'economia. La setmana passada, el vicepresident de la Fed, Richard Clarida, i el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, van expressar la seva preocupació per una possible desacceleració mundial, cosa que fa que els mercats apostin que el cicle d'alça de taxes està a prop del seu final, fins i tot quan els alts funcionaris de la Fed van assenyalar més augments de tipus l'any vinent.

Els comentaris dels membres de la Fed van portar alguns operadors a preguntar-se si el repunt del dòlar està pròxim al seu final. No obstant això, altres experts creuen que aquestes baixades són temporals i s'inclinen perquè el dòlar ressorgirà. "Els comentaris de Williams estan justificats però no són tan moderats com els comentaris fets per Clarida i Kaplan la setmana passada", assenyalen experts de NAB. Per tant, "el mercat pot replantejar-se si els anteriors comentaris van ser massa moderats, cosa que pot portar a una reversió de la debilitat del dòlar", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador