• La lliura, en màxims de dues setmanes contra el dòlar
  • La tendència alcista de curt termini del dòlar no s'ha esgotat, segons analistes

El dòlar ha vist com perdia manxa en el seu ascens meteòric contra tots els seus rivals i la tendència alcista que ha dominat el ‘bitllet verd’ des de les eleccions dels EUA sembla haver-se pausat. L'euro no ha deixat passar l'oportunitat per plantar cara a l'auge del seu rival nord-americà i ha estès el seu rebot cap als 1,0680 dòlars, des d'on ha retrocedit fins als 1,0650 dòlars.

La moneda dels EUA està sota pressió en una setmana en la qual esperen diversos esdeveniments de risc en l'agenda dels operadors. A més, la caiguda en els preus del petroli, a causa de l'esmunyedís acord entre els països productors davant la reunió de l'OPEP a Viena el dimecres, també han impactat en l'apetit dels inversors pel dòlar.

El preu del barril tipus Brent ha perdut més d'un 2% en la sessió asiàtica d'aquest dilluns, encara que després s'ha estabilitzat entorn dels 47 dòlars per barril. No obstant això, l'erràtic comportament del mercat del petroli, amb el Brent encimbellant-se fins als 53 dòlars fa amb prou feines una setmana, presagia un canvi en les expectatives inflacionistes als EUA. Aquest panorama pot empitjorar si els països productors no aconsegueixen un acord per retallar la producció mundial de cru, que suposa una disminució a un interval comprès entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris.

Després del ral·li que ha protagonitzat el ‘bitllet verd’ i que ho ha portat a un màxim de 14 anys en l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis monedes rivals-, fins als 102,00 punts, cedeix terreny fins als 100,77 punts. La moneda nord-americana també perd posicions davant el ien, amb caigudes d'un 1,3%, fins als 111,650 iens i l'euro es recupera dels seus mínims anuals, acariciant els 1,05 dòlars i escala fins a nivells per sobre dels 1,0650 dòlars.

Des d'un punt de vista tècnic, tenim a l'encreuament euro/dòlar rebotant, perquè "no és més que un rebot no ens enganyem", indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "A la fi de la setmana passada vam veure com el preu perforava puntualment la base del canal però aconseguia rebotar des de la zona de suport dels mínims de desembre de 2015 en els 1,0522. Com comentem dies enrere la clau està en realitat en el suport que presenta en els mínims de 2015, els 1,04610. "No tenim figura de tornada i els màxims i mínims decreixents segueixen aquí. Anem a veure fins a on ens porta el rebot però és cert que aquest no presenta resistències importants fins als 1,08480 (abans suport)", assenyala Rodríguez.

eur usd

LA PERSPECTIVA ALCISTA DEL DÒLAR, INTACTA

No obstant això, analistes assenyalen que aquesta pausa no significa que el ‘bitllet verd’ hagi esgotat l'impuls que ha dominat la seva operativa des de conèixer-se el resultat de les eleccions dels EUA. “Els operadors que han aprofitat la tendència alcista de les últimes dues setmanes i mitjana acaparen grans beneficis i no ha de sorprendre que vulguin assegurar-los”, comenten experts de Mizuho a Reuters.

No obstant això, pocs experts creuen que aquest gir dels esdeveniments assenyali la fi de les pujades del dòlar en el curt termini ja que els mercats continuaran descomptant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) pugi tipus més freqüentment de l'esperat en 2017.

La lliura, per la seva banda, s'ha disparat fins a un màxim de dues setmanes contra el dòlar, fins als 1,2532 dòlars en la sessió asiàtica, però s'espera que els comentaris del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, impactin en el canvi de la divisa britànica contra l'euro.

contador