ep billetes monedas euros euro dinero 20180430102302
EUROPA PRESS - Archivo

La gana pel risc que aquest dimarts ha impulsat les borses i mercats mundials, després de les bones noticies que arriben sobre les negociacions comercials entre Mèxic i els EUA, ha seguit pesant en els inversors que segueixen venent el dòlar. La moneda nord-americana ha tocat mínims mensuals contra l'euro a les 1,17 unitats.

El 'bitllet verd' ha cedit ja un 2% des dels màxims assolits a mitjans de mes, durant l'episodi de la lira turca i després que el president dels EUA, Donald Trum, ataqués la Reserva Federal dels EUA per les pujades de tipus. Però les tensions geopolítiques s'han relaxat i l'alegria al terreny de la guerra comercial que Washington manté contra, pràcticament, la resta del món, han eclipsat les preocupacions. El ien es manté estable a les 111,08 unitats i la lliura també aprofita el retrocés del dòlar i s'enfila per sobre dels 1,29 dòlars.

"Trump, per fi!, va animar els mercats ahir a la nit quan va fer el xou a l'Oficina Oval de la Casa Blanca anunciant el nou acord comercial amb Mèxic. Aquest acord té una vigència inicial de 16 anys revisable cada 6 i encara està pendent de l'aprovació en els Parlaments dels respectius països", indica l'analista Ramon Morell.

Tanmateix, els riscos persisteixen, especialment en el front del conflicte aranzelari entre la Xina i els EUA després que hagi transcendit que Pequín havia denunciat aquest dilluns els EUA davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) pels últims aranzels a productes xinesos valorats en 16.000 milions de dòlars.

LES EMERGENTS CONTINUEN CENTRANT L'ATENCIÓ

Analistes de Danske Bank indiquen que la guerra comercial entre les dues primeres potències mundials tornarà a ocupar el centre de l'escena de cara al setembre i empitjorarà abans de millorar. Aquest factor és un dels principals reptes que afronten les potències emergents, especialment aquelles les divises de les quals s'han vist durament castigades aquest any.

En destaca el peso argentí, que aclareix la seva caiguda fins al voltant dels seus mínims històrics als 31 pesos per dòlar, mentre la lira turca ha notat com s'ha incrementat la volatilitat després de diverses jornades de calma, per festiu nacional. Dilluns es va desplomar fins a un mínim de 10 dies, des d'on es va recuperar, encara que reprèn el declivi i cedeix un 1,5%.

El iuan, per la seva banda, es manté a prop del seu millor nivell des d'inicis d'agost, després d'anunciar que el Banc Popular de la Xina ha aplicat canvis en el mecanisme mitjançant el qual fixa el seu canvi diari enfront del dòlar. Notícies que ràpidament van suscitar la resposta de Donald Trump, que va tornar a carregar contra el país asiàtic per "manipular la seva divisa".

El peso mexicà, per la seva banda, retrocedeix des d'un màxim de més de 15 dies als 18,60 pesos per dòlar i el dòlar canadenc també recula després del màxim de més de dos mesos dilluns a les 1,2950 unitats per dòlar.

Noticias relacionadas

contador