bitcoin1

Les pèrdues del bitcoin al caliu de l'onada de vendes als mercats globals per temor a la crisi sanitària del coronavirus han estat molt notables; no obstant això, ha perdut menys que els principals índex de renda variable dels EUA o d'Europa aquest primer trimestre. Tot i això, malgrat que s'ha comportat millor que la borsa nord-americana, encara no ha demostrat que pugui actuar com a "refugi segur" en temps de crisis del mercat.

La criptomoneda va caure més d'un 10% de gener a març. No obstant això, el Dow Jones va assegurar el seu pitjor comportament aquest primer trimestre, perdent més d'un 23% del seu valor. L'S&P 500 va caure un 20%, el seu pitjor trimestre i la pèrdua trimestral més gran des de 2008. El Nasdaq va caure més del 14%.

A Europa també s'hi ha viscut el pitjor trimestre borsari de la història, amb l'Ibex al capdavant de les pèrdues, i amb la incògnita de quant de temps durarà l'impacte del coronavirus. L'índex Stoxx Europe 600 ha perdut un 23%, superant en un punt la caiguda de 2008, i a nivell local, l'Ibex encapçala les davallades, amb una pèrdua del 28%. El CAC40, el Dax, l'Mib i l'FTSE no n'han sortit gaire més ben parats, amb sotragades d'entre un 25% i un 27%.

Durant aquest mateix període, la pujada de l'or ha estat del 4%, mentre que les criptomonedes van ser presa d'una gran volatilitat. El 8 de març, el mercat va veure fortes vendes després de la caiguda del preu del petroli. Després, el 12 de març, el valor de les monedes virtuals va perdre 93.500 milions en 24 hores, i el bitcoin es va desplomar un 48%.

Aquests darrers anys s'ha volgut atribuir al bitcoin el paper d'"or digital", i molts inversors el consideraven un actiu segur quan els mercats estan sota pressió. Però l'aversió al risc l'ha arrossegat cap avall, tot i caure menys que els principals índex borsaris.

A la indústria de la criptomoneda, no obstant, algunes veus creuen que podríem veure un canvi de tendència. "EL bitcoin segueix pertanyent a una mena d'actius relativament més petita, cada cop menys correlacionada amb els subjacents tradicionals," diu Vijay Ayyar, cap de desenvolupament de negocis a l'intercanvi de criptomonedes Luno en declaracions a CNBC.

Aquest expert creu que aquesta tendència es va establint a poc a poc, i que "l'entorn de mercat actual és una prova de foc per al bitcoin, i tenint en compte que és molt jove, s'ha mantingut força bé."

Noticias relacionadas

contador