johnson libra
-
  • -
  • -

El Brexit ha arribat i ha superat una altra d'aquestes dates límit autoimposades pels equips negociadors de Londres i Brussel·les i que han anat saltant-se a la torera per seguir donant-li voltes als mateixos punts insalvables, sense ser capaços de tancar un tractat de lliure comerç abans del 31 de desembre. A tres setmanes que s'arribi "l'autèntic 'Dia D'", segons recorden els analistes, qualsevol acord que es posi ara sobre paper "serà un nyap", per continuarbuscar les pessigolles sobre els centenars de serrells pendents.

En aquests termes s'expressa Ayush Ansal, cap d'inversions de Crimson Black Capital, que augura que el Regne Unit i la Unió Europea (UE) "compraran temps per seguir tancant acords sectorials específics al llarg de 2021". Els analistes de Goldman Sachs es mostren d'acord i esperen un "pacte de mínims" abans que s'esgoti el 2020, "que assegurarà la lliure circulació de mercaderies, però que comportarà barreres per a l'intercanvi comercial de serveis".

En concret, la banca, les asseguradores, el mercat d'habitatge o la construcció, patiran les conseqüències d'un tractat bàsic, que deixaran molts untos i sectors en uns limbos administratius que s'anirà resolent "al llarg de 2021", comenta Ansal. Arribats a aquest punt, "fins i tot si hi ha un acord comercial, per a molts observadors del mercat el resultat de facto, a causa de les profundes tensions entre les dues parts, seguirà sent un no-acord", argumenta el gestor de fons.

En aquest sentit, no preveu que la volatilitat en els valors exposats al mercat britànic cedeixi durant les pròximes setmanes. Especialment la lliura serà molt sensible al desenvolupament dels esdeveniments, com s'ha demostrat al llarg de tot el procés que ja dura més de quatre anys i mig. La moneda ha protagonitzat un fort rebot a l'arrencada d'aquesta setmana, des dels mínims d'un mes de divendres passat davant del dòlar, al voltant dels 1,31 dòlars, i de tres mesos enfront de l'euro, a prop de 0,9250 lliures.

Aquest dilluns ha cotitzat per sobre dels 1,34 dòlars, animada per les notícies de l'oportunitat extra que s'han donat el primer ministre britànic, Boris Johnson i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. No obstant això, els experts d'UBS no creuen que tingui molt més recorregut a l'alça encara que es rubriqui el document que regirà les noves relacions comercials al Canal de la Mànega. "L'anunci d'un acord podria empènyer la lliura esterlina a 1,35 dòlars, mentre que l'augment de la incertesa sobre un resultat de no-tractat podria dur-la a revisar els mínims de setembre al voltant dels 1,28 dòlars", declara el banc suís.

"Els representants del Regne Unit i de la UE involucrats en les negociacions han insinuat que l'acord està a prop, i malgrat aquestes declaracions, la lliura només ha recuperat a prop de la meitat de les pèrdues sofertes durant l'última setmana", afirma per la seva part Ebury. Amb tot, "les negociacions del Brexit continuaran sent el principal factor de risc aquesta setmana".

"Hi ha diferències en un dels assumptes clau, la igualtat de condicions per garantir que el Regne Unit no debiliti els seus estàndards ambientals i laborals respecte als de la UE", prossegueixen. "Si s'arriba a un acord, seria molt poc probable que els drets de pesca -un altre dels obstacles- provoqui la ruptura de les negociacions", raonen des d'Ebury, "Per tant, esperem que s'arribi a un acord en breu i que la lliura continuï cotitzant-se a un nivell més aviat positiu a finals d'any", arrodoneixen.

Noticias relacionadas

contador