ep euro dolar portada
Europa Press

El mercat de les divises ha acabat per sucumbir a l'estampida dels inversors a les borses mundials. Si a l'inici de la correcció, les dues jornades anteriors, les principals monedes s'ho miraven des de fora, a excepció del dòlar australià que va caure a mínims d'11 anys el dimecres, aquest divendres, la volatilitat també ha arribat al Fórex, especialment al tipus de canvi de l'euro/dòlar, que ha deixat un màxim d'un any en aquesta mesura.

L'indicador de la volatilitat implícita d'un mes de l'euro/dòlar, que va caure a un mínim històric el mes passat, per sota del 4%, ha augmentat al 7%, el més alt des de mitjan gener de l'any passat, després d'haver acabat la setmana passada entorn del 4,8%.

El bitllet verd s'havia enfortit recentment, però des de llavors ha anat perdent aquests guanys a mesura que els mercats monetaris han anat encaixant que no hi haurà tres retallades de tipus de la Fed, com pensaven a inicis d'any. Aquesta setmana ha tocat mínims des de fa setmanes enfront de l'euro i el ien, quan els mercats ja comencen a descomptar només una retallada a la fi d'enguany.

La moneda única no ha deixat passar l'oportunitat per embarcar-se en una recuperació del 2,5% des dels mínims de gairebé tres anys de la setmana passada, a 1,0777 dòlars, fins a un màxim d'1,1050 dòlars aquest dijous, amb el dòlar en clara reculada, al compàs que marca Wall Street. Els mercats de renda variable han caigut, amb l'S&P 500 rubricant el seu pitjor comportament en una setmana des de la crisi financera de 2008, ja que els inversors s'han apilat a monedes considerades com un refugi segur. Sense anar més lluny, el ien japonès ha recuperat el seu estatus de ‘safe fan’ després de fer una mica de tentines la setmana passada, i ha tocat un màxim de tres setmanes i mitja contra el dòlar.

Les esperances que el brot de Covid-19 pugui ser contingut a la Xina han estat substituïdes aquesta setmana per la preocupació, amb les infeccions escampant-se per tot el món. Les mesures per contenir el virus han causat estralls a les cadenes de subministrament, l'economia mundial i els mercats financers.

MÍNIMS DE 2020 PER A LA LLIURA

Pel que fa a la lliura, les notícies que arriben des del Brèxit, a l'avantsala d'un nou inici de negociacions entre el Regne Unit i Brussel·les, en dinamiten la cotització, i cau a mínims de 2020, per sota de 1,2850 dòlars. Aquests nivells de preu no es veien des de novembre de 2019, abans de les eleccions de desembre de 2019. Aquest dijous, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va afirmar que el Regne Unit està disposat a allunyar-se de les converses comercials sobre el Brexit i abandonar la Unió Europea (UE) sense un acord comercial, si no s'aconsegueix un progrés suficient al juny, quan expiri el termini de transició, a final d'any.

Per si això fos poc, les recents declaracions del governador sortint del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, han acabat per donar-li el cop de gràcia al cable (lliura/dòlar). El banquer central ha avisat que l'economia britànica, que depèn en gran manera dels ingressos del turisme i la fabricació, ja està patint l'impacte del coronavirus.

Segons ha explicat Carney, que abandonarà el seu càrrec al banc central britànic el mes vinent, les cadenes de subministraments han rebut un fort impacte per la crisi sanitària, així com el turisme, l'activitat del qual "ja ha disminuït".

Les dades publicades a principis d'aquest mes van mostrar que l'economia britànica es va estancar a finalitats de 2019. Les xifres de producció d'automòbils van ser particularment pessimistes per a aquest període, amb una contracció de 1.9%.

Noticias relacionadas

contador