libras

Majúscula patacada el de la lliura aquest dimarts, durant una jornada de fortíssima volatilitat per a la divisa britànica, que està patint amb intensitat les reaccions viscerals del mercat a cada esdeveniment relacionat amb la recta final del Brexit. El cable (lliura/dòlar) tracta d'agafar aire per sobre dels 1,2660 dòlars, després de cedir un 2,3% durant la jornada anterior i marcar un nou mínim de 17 mesos no vist des del 20 de juny de 2017.

La moneda es canvia de mans a les 1,2680 dòlars, no lluny del nivell fins on es va desplomar durant la jornada anterior, als 1,2658 dòlars després de la votació que va forçar el partit laborista a la Cambra dels Comuns i que va resultar en què el govern va ser trobat en desacatament. El resultat, en contra de l'Executiu de Theresa May, que es veu obligada ara a publicar tots els documents legals del seu acord de divorci amb Brussel·les, fa presagiar el pitjor de cara a la votació de l'11 de desembre, sobre els plans de sortida del club europeu.

La votació va ser recolzada pels grups opositors del Partit Liberal Demòcrata, el Partit Nacionalista Escocès, el Partit Nacionalista Gal·lès (Plaid Cymru) i Els Verds, a més del Partit Unionista Democràtic (DUP). I els comuns han determinat per 311 vots a favor i 293 en contra que May i els seus ministres han de difondre les conclusions legals de la Fiscalia General sobre l'acord de divorci entre Londres i Brussel·les.

A més, l'Executiu va perdre dues votacions, cosa que evidencia que la disciplina de vot en el partit conservador és més aviat escassa, una circumstància que pot resultar "positiva" per a la primera ministra, assenyalen els experts de l'entitat danesa. "No hi ha majoria per a un Brexit 'sense acord' a la Cambra dels Comuns i qualsevol canvi en l'acord serà probablement en una direcció més suau", argumenten. "Això dona força a la premissa de la mandatària que o bé s'aprova el seu acord o es desemboca en un escenari caòtic, cosa que eventualment podria convèncer alguns dels partidaris de la línia dura de votar a favor en un segon intent", arrodoneixen.

LA LLIURA PAGARÀ ELS PLATS TENCATS

Però res d'això és bo per a la moneda britànica que està literalment "contra les cordes", segons l'analista de Markets.com, Neil Wilson. A més de les caigudes respecte al dòlar, contra l'euro la moneda es troba aquest dimecres a prop dels mínims de gairebé tres mesos a les 0,8944 lliures aconseguits dimarts.

"Sembla gairebé segur que el govern de Theresa May caurà", prossegueix l'expert. "Un vot de confiança i noves eleccions generals es tornen més plausibles després d'un dia humiliant al parlament i l'espectre d'un xoc sense acord s'aproxima", prossegueix, encara que puntualitza que "també cobra impuls un segon referèndum". El que està clar és que tot són "problemes a curt termini per a la lliura amb un alt risc de dany a llarg termini, tret que es giri 180 graus el Brexit, es produeixi un segon referèndum i el país es quedi a la UE", afegeix l'expert.

Pel que fa a la lliura contra el dòlar, la moneda britànica "s'ha aferrat al suport dels 1.2660 dòlars, però quan es trenqui, el cable tornarà als 1,2360 dòlars i després als 1,20 dòlars. En canvi, en recuperar els 1,27 dòlars es podrien generar alguns guanys a curt termini, però les alces estan delimitades per ara", avisa Wilson.

Noticias relacionadas

contador