cbdolarlibra

La lliura rebota aquest dimarts amb ganes des del suport dels 1,27 dòlars, després de l'oferta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea feta al Regne Unit. L'advocat de l'alt tribunal, Manuel Campos Sánchez-Bordona, ha afirmat aquest dimarts que el Regne Unit pot revocar "unilateralment" la notificació de la seva intenció de retirar-se de la Unió Europea i frenar per tant el Brexit.

"La moneda celebra la invitació de la cort europea perquè el govern de Theresa May creï unilateralment l'article 50 dubti la UE", comenta Simon Harvey, analista de Monex Europe. El cable ha arribat a avançar més d'un 0,7% després de les notícies i tracta d’aferrar-se als 1,28 dòlars. Els analistes també suggereixen que el rebot des del nivell clau dels 1,27 dòlars indica que el mercat confia en un Brexit suau.

En les seves conclusions, l'advocat espanyol proposa al Tribunal amb seu a Luxemburg que declari que l'article 50 del Tractat de la UE -la clàusula amb la qual es va activar el procés de divorci- "admet la revocació unilateral" de la notificació que va presentar Londres i que va posar en marxa el compte enrere pel qual el Regne Unit quedarà automàticament fora del bloc el 29 de març de el 2019.

A més, precisa que la possibilitat de revocar-lo persisteix "fins al moment en què es conclogui" el Tractat de Retirada, que ja han negociat Londres i Brussel·les, però que està encara pendent de la ratificació pels parlaments britànic i europeu.

Per armar el seu dictamen, l'advocat general ha tingut en compte l'article 68 de la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats, segons el qual les notificacions de retirada d'un tractat internacional "poden ser revocades en qualsevol moment abans que tinguin efecte".

Entre els seus arguments, a més, assenyala que, d'acord al procés que marca l'article 50 del Tractat, l'Estat membre notifica la seva "intenció", no la seva "decisió" d'abandonar la UE, de manera que pot variar aquesta intenció.

EL PARLAMENT BRITÀNIC VOTA EN UNA SETMANA

Aquesta notícia arriba en un moment en què el Parlament actualment està lluitant per obtenir més assessorament legal sobre el projecte d'acord Brexit, i "el mercat també està buscant més orientació", indica Harvey.

Aquest assumpte està sent examinat per la Justícia europea sota el procediment accelerat per assegurar una conclusió abans que es consumeix la sortida automàtica del Regne Unit, el 29 de març de 2019. L'opinió de la Justícia europea es coneix una setmana abans que el Parlament britànic sotmeti a vot la ratificació de l'acord de retirada, el proper 11 de desembre.

La notícia en sí, però, ja ha estat rebutjada pel govern de Theresa May, que ha assegurat que el procés de divorci entre Londres i Brussel·les no s'endarrerirà encara més en retirar l'article 50 i després implementar-lo novament. "Les possibles conseqüències d'això tant per a l'economia com per a la seva integritat com a líder serien dramàtiques", valora l'analista de Monex.

Noticias relacionadas

contador