librabrexitcb1

La lliura encadena més d'una setmana d'alces i es manté en els seus màxims de més de dos anys i mig contra l'euro i de set mesos contra el dòlar conquistats dimecres. La moneda cotitza a les 0,8450 lliures contra la moneda europea, nivells no vistos des de maig de 2017, i per sobre dels 1,31 dòlars, preu a què es canviava de mans el maig d'aquest any. Els experts avisen que, en confirmar una àmplia majoria dels conservadors en les eleccions del 12 de desembre, la lliura es dispararà fins als 1,38 o 1,39 dòlars cap a finals d'any.

La perspectiva que el primer ministre, Boris Johnson, rebi la confiança dels electors en uns comicis que són un referèndum de facto sobre el seu Brexit, que el Parlament no quedi 'penjat' i els 'tories' no tinguin problemes per rubricar el desacoblament de la Unió Europea (UE) abans del 31 de gener, dona ales a la moneda.

"El mercat de les divisa comença a descomptar aquesta possibilitat", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. "Després d'haver estat tan negatius en la lliura durant tant de temps, els mercats estan començant a creure en la perspectiva que podríem començar a veure la possibilitat d'una retirada ordenada de la UE durant els propers dos mesos, i per tant, les posicions curtes comencen a reduir-se, amb la moneda canviant-se de mans als seus millors nivells enfront de l'euro des d'abans de les eleccions de 2017".

L'euro, per la seva banda, cedeix terreny des dels màxims d'un mes, marcat pels vaivens que els comentaris del president dels EUA, Donald Trump, sobre l'acord amb la Xina i la guerra comercial. El dòlar s'ha mogut al so de les declaracions, primer, que l'anomenat tractat de 'fase u' entre les dues potències mundials podria no arribar fins al 2020. El mercat es va deixar portar pel pessimisme i va vendre el dòlar contra l'euro, per la qual cosa el 'bitllet verd' va tocar mínims d'un mes als 1,1116 dòlars. Les noves declaracions del líder republicà que les converses van bé van tornar a donar ales a la moneda.

Els experts, però, assenyalen que l'euro es beneficiarà també de la victòria de Johnson la setmana que ve, per la qual cosa recomanen posicions llargues en la moneda comunitària.

Noticias relacionadas

contador