boris johnson donald trump

Boris Johnson està nerviós. La visita de Donald Trump al Regne Unit per assistir a la cimera de l'OTAN ha posat el primer ministre britànic en un compromís quan queden tot just uns dies per a les eleccions del 12 de desembre. El conservador tem que el president nord-americà s'immisceixi en aquesta important cita a les urnes, i no és per menys. Alguns analistes apunten a Trump com "una força política tòxica" que pot desbaratar els plans del líder tory.

Els experts creuen que l'arribada de Trump pot suposar un problema per Johnson a falta de 10 dies per als comicis. És probable que el republicà, que aterra a Londres aquest mateix dilluns, es vegi temptat a comentar qüestions polítiques delicades que han sorgit durant la campanya, com per exemple el que està o no ocorrent amb el Servei Nacional de Salut (NHS, per les sigles en anglès) -els laboristes han acusat Johnson d'estar negociant la seva 'venda' als EUA- o possibles converses comercials entre els dos països.

En saber que tot el que s'hi juga a les eleccions, el 'premier' ja ha demanat a Trump que no s'involucri en el procés electoral, que no parli, temorós que pugui dir alguna cosa que faci descarrilar la campanya del Partit Conservador, que segons totes les enquestes s'alçarà amb la victòria a les urnes. "El que no fem tradicionalment com a aliats i amics afectuosos, el que no fem tradicionalment, és involucrar-nos en les campanyes electorals dels altres", va dir en una entrevista amb la ràdio LBC, la qual cosa tots han interpretat com un clar missatge a Trump davant la seva visita a terres britàniques.

"Trump podria tenir un gran impacte sobre qui serà el pròxim resident al número 10 de Downing Street", diu Craig Erlam, analista d'Oanda. I és que, apunta, "la visita es produeix en un moment molt delicat", només 10 dies abans de les eleccions i amb el Servei Nacional de Salut de nou en primer pla, especialment pel seu paper en les futures converses comercials amb els EUA. "Trump no va ajudar als conservadors quan va afirmar que tot està sobre la taula, i Corbyn i el seu equip han saltat sobre això".

I a això cal afegir "el seu clar suport al Brexit, a un que s'assembla més a la versió fantàstica de Nigel Farage que a la qual Boris ha negociat". Per això, el primer ministre "pot estar més nerviós que ningú per la visita del seu amic", tenint en compte que el Partit Laborista està guanyant terreny als 'tories' als últims sondejos.

L'HOME DEL SAC

Altres analistes també veuen inoportuna la visita de Trump i incideixen en com pot afectar Johnson i els seus. "Trump és, en general, una força política tòxica al Regne Unit", assenyala Brian Klaas, professor de política global al University College London. En declaracions a la CNBC, aquest expert apunta que "una aclaparadora majoria de britànics rebutgen la seva política, fins i tot encara que molts s'adonen que el Regne Unit sense els Estats Units és molt més feble que amb els EUA en una 'relació especial'".

El problema, creu aquest politòleg, és que Trump "no té filtre" i "no li importarà si els seus assessors li diuen -o Boris li suplica- que no parli sobre les eleccions, el NHS, o sobre el que el Regne Unit haurà de lliurar als EUA en un possible acord comercial". A més, creu que el president nord-americà té "una comprensió molt limitada de les sensibilitats polítiques britàniques", d'acord amb el que ha dit en visites anteriors del Sistema Nacional de Salut.

Per la seva banda, Matthew Oxenford, analista d'Economist Intelligence Unit (EIU), veu el republicà com "l'home de sac" i, atès que "mai ha estat dels que s'abstenen", Trump "sens dubte", s'endinsarà a la campanya electoral del Regne Unit durant la seva visita a Londres. "Generalment és una figura impopular al Regne Unit, així que Johnson no voldrà abraçar-lo, però tampoc pot ignorar-lo", remarca aquest expert.

"Els conservadors voldran que Trump es mantingui el més allunyat possible dels titulars", creu Constantine Fraser, analista polític europeu del grup de recerca TS Lombard. Una altra cosa és que ho aconsegueixi.

Noticias relacionadas

contador